JOTA 2014

Za stanicom…

U subotu, 18.10.2014., u sklopu izviđačke akcije “Ulicama Varaždina”, održana je JOTA (Jamboree On The Air). JOTA akciju su u tehničkom smislu odradili Rocco (9A5BRR) i Tomy (9A5ALL) iz radiokluba “Međimurje”.
Od opreme je korišten primopredajnik Kenwood TS-480 i mobilna multiband GP antena (made by Predrag, 9A3ZI), radili smo pod klupskim znakom 9A1CAL (/J) iz lokatora JN86EH, a dodijeljen nam je JID: 5HR26B.
JOTA akcija je trebala početi u 11h, odmah nakon postrojavanja, međutim, zbog nezaobilaznih tehničkih problema došlo je do kašnjenja od dvadesetak minuta, što je dovelo do malog odstupanja od prvobitnog plana da akciju otvore brđani (koji su žurili na stazu). Ipak, nakon uspješno istestirane opreme uspjeli smo “uloviti” mlađu brđanku Krunu iz Zagreba koja je odradila prvu JOTA vezu sa nizozemskom scout radioamaterskom stanicom PA3HNT.
Nakon dvije veze, zbog obaveza izviđača u akciji “Ulicama Varaždin” napravili smo pauzu do njihovog povratka te nastavili s radom malo prije 16h. Do kraja akcije (nešto prije 18h) odrađeno je ukupno 12 veza sa scout stanicama iz raznih država (Turska, Nizozemska, Portugal, Engleska, Švedska, Grčka, Norveška, Ukrajina i Danska), što nije malo s obzirom na vremenski prozor, specifičan način rada i trajanje pojedinih veza. Osim toga, u relativno malom frekvencijskom opsegu dodjeljenom izviđačima istovremeno je radilo desetak scout stanica, dok se stotine ostalih, baš kao i mi pokušavalo izboriti za vezu sa već radećim stanicama ili slobodnu frekvenciju.
U JOTA akciji su se posebno istakli Ilija (Odred izviđača Sirius) koji je odradio najviše pojedinačnih veza i Julija (Odred izviđača Sirius) koja je odradila najzanimljiviju vezu, sa nizozemskom stanicom PA1AT – Naime, dio veze je odrađen na nizozemskom jeziku na opće iznenađenje i oduševljenje sugovornika s druge strane (Gerry). Na taj je način srušena jezična barijera između nizozemskih poletaraca koji (još) ne govore engleski i hrvatske planinke koja vrlo dobro govori nizozemski.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.