Logožarec 2016

Šatori u šumi

Šatori u šumi

Vikend 21.-22. svibnja 2016. proveli smo na dvodnevnom izletu u Logožarec (kraj Zasadbrega), gdje smo u šumi uz potok podigli bivak. Dan smo proveli provodeći standardne izviđačke aktivnosti, a večer uz logorsku vatru, druženje i pjesmu.
Drugi dan izleta smo iskoristili za kružnu stazu sa kontrolnim točkama, gdje su izviđači pokazali svoje vještine čitanja karte i orjentacije, izrade skice pod kutem te kroki terena. Cijelodnevna aktivnost i povratak kući po dugo očekivanom suncu su nas malo i umorili, međutim ispunjenost i zadovoljstvo nakon dobro iskorištenog vikenda u društvu izviđačkih prijatelja neće zasjeniti ni umor ni sunce 🙂

Pogledaj galeriju

Vježba crvenog križa – Potres u Čakovcu

Ekipa za postavljanje šatora

Ekipa za postavljanje šatora

U četvrtak 12. svibnja u 11,10 Čakovec je zadesio silovit potres jačine magnitude 7,7 stupnjeva po Richteru, s epicentrom 2,5 km sjeverno od Čakovca. Državna uprava za zaštitu i spašavanje informaciju je zaprimila od Zavoda za seizmologiju, a Služba Područnog ureda zaštite i spašavanja 112 odmah obavještava sve žurne službe o silni potresa i mogućim štetama i žrtvama
Ovako bi izgledala objava za javnost, da se kojim slučajem potres doista dogodio, srećom, radilo se samo o vježbi u kojoj su sudjelovali i članovi Odreda izviđača “Sirius”, a prilikom koje su podigli i opremili šatorsko naselje, te u sklopu samo vježbe podigli šator za trijažu.

Pogledaj galeriju

Zborovanje – Trakošćan 2016

Zborovanje - logo

Logo

Prije mnogo, mnogo godina, u doba kad je trgovačka mornarica jezera Trakošćan bila u punom cvatu, strah i trepet Trakošćanskom pučinom i obalama sijao je gusarski brod “Černi Ke’kt”, kojim je zapovijedao ozloglašeni pirat poznat pod imenom “Jene’eki Rudi”.

Da bi stao na kraj otimačini i teroru, ondašnji zapovjednik Trakošćanske ratne mornarice Joža Draškec šalje gotovo cijelu flotu kako bi presrela Černi Ke’kt. U bitci epskih razmjera Černi Ke’kt biva potopljen, a mračne dubine Trakošćanskog jezera na dno su povukle i tajnu mapu koja je označavala tajno gusarsko skrovište na kojem su čuvali ukradeno blago.

Dugo se vremena mapa smatrala zauvijek izgubljenom, a priča o piratima s Trakošćana je postala tek legenda, sve do nedugo, kad deda Hrdan i Štijef nisu na obalama Trakošćana, umjesto soma, upecali škrinjicu koja je navodno pripadala ni manje ni više nego kapetanu “Jene’eki Rudi”.

Škrinjica je sadržavala osnovna navigacijska pomagala, nautičke karte Trakošćana i – mapu koja vodi do blaga.

Mapa je u lošem stanju, pisana na Bednjanskom, pa trebamo čim više ljudi da nam pomogne naći put do odavno zaboravljenog gusarskog blaga.

Stoga vas sve pozivamo da dignete jedra i sidra, uplovite u jezero Trakošćan, te nam se pridružite na Zborovanju Izviđača regije sjever, koje se održava od petka 17.06. do nedjelje 19.06.2016 u Trakošćanu i pomognete nam pronaći odavno zaboravljeno blago pirata s Trakošćana!

Zborovanje - Plakat

Poziv

Taksa za članove Odreda Izviđača “Sirius” je 90kn, a cijena uljučuje prijevoz i hranu u subotu i nedjelju. Okupljanje za polazak iz Čakovca je u petak, 17.06. u 16:00 ispred III. OŠ Čakovec, odnosno 16:15 u Varaždinu, ispred odredskih prostorija (V. OŠ Varaždin).

Povratak je u nedjelju, 19.06. u 18:00 ispred V. OŠ Varaždin, odnosno 18:20 ispred III. OŠ Čakovec.

Sa sobom treba obavezno ponijeti slijedeću osobnu opremu: izviđačka uniforma (tko ima), ruksak, vreća za spavanje, izviđačka bilježnica i olovka, pribor za osobnu higijenu (četkica za zube, pasta, ručnik), baterijska svjetiljka, kapa, hrana za večeru u petak, zdjelica/porcija, pribor za jelo, te prikladna obuća i odjeća.