Dvodnevni izlet na Dravu

Odred izviđača “SIRIUS” organizira povodom završetka školske godine dvodnevni izlet u Dravsku park šumu. Izlet će se održati od 9.6. do 10.6.2018. god. Na izletu će biti organizirano spavanje u šatorima.

U nedjelju 10.6.2018. god. pozivaju se i svi roditelji te braća i sestre naših članova da nam se pridruže na nedjeljnom roštilju. Svrha druženja je pokazati članovima obitelji što radimo na izviđačkim sastancima, izletima i akcijama. Za sve članove Odreda i članove njihove obitelji druženje je besplatno te je potrebno donijeti samo dobru volju. Odred izviđača „SIRIUS“ organizira hranu i piće za nedjeljni roštilj za sve sudionike.

Mjesta i vremena okupljanja za polazak na dvodnevni izlet:

Čakovec – željeznička stanica u 8,20 sati

(vlak kreće pola sata kasnije ali moramo prije kupiti karte)

Varaždin – 2. Osnovna škola u 9,20 sati

Varaždin – 5. Osnovna škola u 9,40 sati

Mjesto vrijeme okupljanja za nedjeljno obiteljsko druženje:

Varaždin – pješački most na Dravi koji vodi prema kupalištu na „Špici“ u 11,30 sati. Samo druženje će se odvijati na streličarskoj livadi pored ribičke kuće.

Potrebna oprema za članove koji idu na dvodnevni izlet: vreća za spavanje, izviđačka majica i marama (tko ima), izviđačka uniforma (tko ima), izviđačka bilježnica i olovka, sendviči ili konzerve za doručak i ručak u subotu. Sva ostala prehrana je osigurana (večera u subotu, doručak i ručak u nedjelju).

Ukoliko netko ne zna doći do mjesta okupljanja ili ima bilo kakvih pitanja može se slobodno javiti na mail adresu info@oi-sirius.hr , putem odredske facebook stranice ili na broj telefona 099/678-85-40 (Miroslav). Također Vas molimo da radi lakše organizacije ovog druženja javite na gore navedene kontakte koliko Vas u nedjelju iz pojedine obitelji dolazi. Javiti bi trebalo do 08.06.2018. (petak).

Zborovanje SIH-a 2018

Zborovanje SIH

Zborovanje SIH

Tradicionalno Zborovanje Saveza izviđača Hrvatske ove godine je organizirano u gradu Zagrebu od 19. do 20. svibnja. Na ovoj aktivnosti okupilo se oko 800 djece, mladih i voditelja iz tridesetak izviđačkih udruga s područja cijele Hrvatske. Na sportskom terenu iza muzeja Mimara podignut je pravi mali grad sa nekoliko stotina šatora. Kao i proteklih godina na Zborovanju je i ovaj puta sudjelovalo četrdesetak izviđača iz Odreda izviđača „Sirius“ koji djeluje na području Varaždina i Čakovca.

Ovogodišnja tema Zborovanja je bila „Zelene tehnologije – ekološki razvoj i zaštita prirode“. Sukladno temi program Zborovanja je bio dosta raznolik pa su tako najmlađi sudionici sudjelovali na raznim ekološkim radionicama (recikliranje, otpad u vodama, obnovljivi izvori energije, sadnja drveća, izrada solarne pećnice i dr.) dok su oni nešto stariji sudjelovali na radionicama sa zahtjevnijim programom (električna energija iz obnovljivih izvora, kuhanje na sunce, raketne peći na biomasu, plastično zagađenje). Izviđači su sudjelovali i u sportskim igrama te se natjecali u graničaru i igri otimanja marama.

Osim navedenog ekološko-edukativnog programa izviđači viših razreda osnovnih škola natjecali su se u mini Izviđačkoj olimpijadi dok je za sve starije od 14 godina organizirana Državna izviđačka olimpijada koja se tradicionalno organizira jednom godišnje.
Standardne discipline Državne izviđačke olimpijade koje su održane su orijentacijski kros, vezanje čvorova, cijepanje drva, brzinsko podizanje šatora, signalizacija moreseom i mornaričkim zastavicama dok se disciplina brzinsko paljenje vatre nije održala. U svim navedenim disciplinama boduje se brzina dok se u nekima boduje i točnost odnosno kvaliteta izvedbe.

Na Državnoj izviđačkoj olimpijadi ekipa ”Jazavci” sastavljena od članova čakovečke družine „Pozoj” (Marija Varga, Maja Kekez, Tamara Halabarec, Ema Dravec i Jan Kekez) osvojila je odlično 2. mjesto u ukupnom poretku. U pojedinačnim disciplinama osvojeno je 1. mjesto u signalizaciji, dva 2. mjesta u orijentacijskom krosu i podizanju šatora te 3. mjesto u vezanju čvorova. Ovim uspjehom ekipa „Jazavci” nastavila je uspješan niz dobrih plasmana u 2018. godini u kojoj je na izuzetno zahtjevnom izviđačkom orijentacijskom natjecanju KOT održanom u travnju u Križu osvojila 3. mjesto u ukupnom poretku.

Na mini Olimpijadi sudjelovale su i dvije ekipe izviđača Odreda izviđača „Sirius” čiji su članovi mlađi od 14. godina. Ekipe su ostvarile solidne rezultate ostvarivši ukupno 10. i 22. mjesto u ukupnom poretku od 31 ekipe iz cijele Hrvatske. Po disciplinama najbolji rezultat je jedna mlađa ekipa ostvarila u signalizaciji zastavicama (4. mjesto).

U nedjelju ujutro svi sudionici Zborovanja imali su priliku posjetiti ekološku izložbu „Out to Sea? The Plastic Garbage Project“ u sklopu aMORE Festivala 2018 koja se nalazi u Francuskom paviljonu Studentskog Centar Zagreb. Na ovoj izložbi izviđači su se upoznali sa problematikom onečišćenja mora i oceana.

Odlaskom na Zborovanje izviđači Odreda izviđača „Sirius” uspješno su prezentirali svoje gradove i županije te kontinuirani rad tijekom proteklog razdoblja.

Galerija Dan 1
Galerija Dan 2

Poziv sudionicima Zborovanja

P O Z I V

ZA SUDIONIKE ZBOROVANJA SAZEVA IZVIĐAČA HRVATSKE

Vrijeme i mjesto okupljanja je u subotu, 19.05.2018.

6,50 ispred III. osnovne škole u Čakovcu

7,00 ispred odredskih prostorija (V. O.Š. Varaždin, Frana Kurelca 11/1)

Sa sobom treba obavezno ponijeti slijedeću osobnu opremu: izviđačka uniforma s maramom (tko ima), crvena odredska majica (tko ima), ruksak, vreća za spavanje, izviđačka knjižica (tko ima), zdravstvena iskaznica, osobna iskaznica (tko ima), izviđačka bilježnica i olovka, kabanica ili kišobran, pribor za osobnu higijenu (četkica za zube, pasta, ručnik), baterijska svjetiljka, kapa, minimalno 1 l vode te prikladna obuća i odjeća.

NAPOMENE:

  • Sudionici Zborovanja moraju ponijeti samo doručak za prvi dan (najviše jedan sendvić i flašica vode), a sva ostala prehrana je osigurana.
  • Spavanje je organizirano u šatorima pa je potrebno uzeti vreću za spavanje.
  • Povratak sa Zborovanja je u nedjelju, 19.05.2018. u popodnevnim satima ispred odredskih prostorija (V. OŠ) u Varaždinu i III. OŠ u Čakovcu.