Izviđačka transverzala “EKO Sirius”

Izviđačka transverzala “Eko Sirius”

  • Izviđačka transverzala zamišljena je kao završni ispit kod prvog i drugog izazova za kategoriju izviđača-istraživača (od 16-20 god).
  • Ciljevi ove transverzale su ekološki, programski te turistički tj. približavanje našeg kraja ljudima iz drugih dijelova Hrvatske, te pokazivanje naših prirodnih ljepota, starih utvrda i dvoraca, izvora s pitkom vodom, planinarskih domova te drugih znamenitosti.
  • Osim izviđača transverzalu mogu svladavati i drugi, npr. učenici srednjih škola sa svojim nastavnicima geografije, jer su postavljeni zadaci proširena gradiva biologije i geografije.

 

 

http://oi-sirius.hr/wp-content/flagallery/transverzala-eko-sirius-2005/1.jpghttp://oi-sirius.hr/wp-content/flagallery/transverzala-eko-sirius-2005/2.jpghttp://oi-sirius.hr/wp-content/flagallery/transverzala-eko-sirius-2005/3.jpg

 

 

 

 

 

 

OPIS TRANSVERZALE “EKO-SIRIUS”:

  • Transverzala je dugačka cca 25 km. Zamišljeno je da prijelaz, uz izradu svih zadataka, traje dva dana s nočenjem pod zaklonom od šatorskih krila.
  • Transverzala započinje na željezničkoj stanici u Mađarevu, s koje se markiranim putem ide na Grebengrad. Od Grebengrada se ide preko Velikog Lubenjaka na Čevo. Od pravca Čeva spušta se prema Beli, točnije prema Pustoj Beli. Od Puste Bele ide se na Belski izvor u čijoj blizini se može prenočiti u zaklonu. Potom se transverzala vraća u selo Bela do belskih dvoraca, te se šumskim putem ide do pl. doma na Ham-Pokojcu. Od Ham-Pokojca se markiranim putem preko šume ide do ceste za Podrute te se zatim cestom spušta do željezničke stanice, gdje je i cilj transverzale.

 

http://oi-sirius.hr/wp-content/flagallery/transverzala-eko-sirius-2005/4.jpghttp://oi-sirius.hr/wp-content/flagallery/transverzala-eko-sirius-2005/5.jpghttp://oi-sirius.hr/wp-content/flagallery/transverzala-eko-sirius-2005/6.jpg

 

 

 

 

 

 

OPIS ZADATAKA TRANSVERZALE:

Prijelaz transverzale pogodan je za manje grupe izviđača ili planinara (od 5 do 10 ljudi), a prijelaz se obavlja uz pomoć Dnevnika transverzale u kojoj se nalazi opis puta te zadaci koje je potrebno obaviti.

  • Zadaci su iz slijedećih područja:

– topografska orijentacija i kretanje u prirodi- izrada topografskih zadataka (kroki, skica, dnevnik, skica dijela puta itd.)
– ekologija (evidentiranje divlj. odlagališta, čišćenje okoline pl. domova i same transverzale)
– poznavanje jestivog i ljekovitog bilja
– izrada zaklona, nosila, ognjišta
– poznavanje prve pomoći
– signalizacija i veze (morse i semafor)
– meteorologija
– pripremanje obroka
– fizička pripremljenost

ZNAČAJNA OBILJEŽJA TRANSVERZALE:

Transverzala prolazi pretežno šumovitim i brdovitim krajem, a na putu se nalaze dvije Tvrđave (Grebengrad i Pusta Bela), dva planinarska doma (Grebengrad i Lujčekova hiža), dva dvorca (Bela I i Bela II) te nekoliko potoka i izvora
na svim kontrolnim točkama nalazi se štambilj
na prvoj kontrolnoj točki nalazi se plakat s opisom transverzale te kartom
transverzala se prolazi uz pomoć dnevnika transverzale u kojem se nalazi opis puta i zadaci
Transverzala je predviđena za svladavanje u dva dana sa noćenjem u šatoru ili pod zaklonom od šatorskih krila. Transverzala je otvorena od 23.04.2005. godine.

Dnevnik transverzale možete dobiti poštom ili putem e-maila. Mail adresa za informacije o transverzali i narudžbu Dnevnika transverzale je transverzala@oi-sirius.hr

http://oi-sirius.hr/wp-content/flagallery/transverzala-eko-sirius-2005/Nasl.jpg

Izradu izviđačke transverzale su financijski pomogli Savez izviđača Hrvatske i Varaždinska županija.

Comments are closed.