2. Družina “Venera”

Zastava-VENERA

Četa “Venera” (poslije po novom nazivlju preimenovana u družina “Venera”) osnovana je neposredno nakon osnivanja Odreda izviđača “SIRIUS”, kao njegova druga četa. Zadatak da osnuju četu dobili su samostalni vodovi “Afrodita” (vodnik Lovorka Gotal) i “Panter” (vodnik Marjan Pavić).

Osnivački zbor čete održao se 6.3.1991. godine. Dana 14.3.1991. godine, na prvoj sjednici štaba čete, donesena je odluka o boji marame (svjetloplava bez ruba). Sjedište družine je bilo na 4. osnovnoj školi.

1992. godine družina je promijenila sjedište pa je od te godine djelovala na osnovnoj školi u Sračincu. Krajem iste godine družina polako prestaje s radom zbog ratnih i drugih okolnosti.

U svibnju 1994. godine formirana je samostalna patrola “Sokol” s ciljem ponovnog pokretanja družine “Venera” na 4. osnovnoj školi u Varaždinu. Na žalost ponovno pokretanje nije uspjelo.

1995. godine pokušalo se ponovno pokretanje 2. družine na 6. osnovnoj školi ali niti taj pokušaj nije bio uspješan.

U listopadu 1996. godine ponovno je formirana 2. družina “Venera” na 5. osnovnoj školi gdje je sjedište družine do današnjih dana.

2012. godine je družina na svoju standardno svjetloplavu boju marame bez ruba dodala tamnoplavi rub.

U međuvremenu je 2. družina “Venera”, paralelno, osim na 5. osnovnoj školi Varaždin, djelovala i na osnovnoj školi Trnovec i to od 2007. godine do sredine 2014. godine.

Danas se družina “Venera” sastoji od jednog jata i jedne patrole mlađih izviđača:

Jato “Jelen”

Patrola “Termiti”

Comments are closed.