DIV-DION-Lipsus-KIP 2016

Školarci :)

Nabrijana ekipa 🙂

Čak 17 natjecatelja Odreda izviđača Sirius sudjelovalo je vikend 16. – 18.09.2016 na tri natjecanja (DIV, DION, Lipsus-KIP) u Fužinama (Gorski kotar), od čega 9 (Ekipa “Jazavci”) na DIV-u (Državni izviđački višeboj) na kojem su osvojili 7. mjesto sa ukupno 927 bodova

Od 17 natjecatelja, 5 natjecatelja (ekipa “Vjeverice”) sudjelovalo je na DION-u (Državna izviđačko orjentacijsko natjecanje) u Fužinama gdje su osvojili 6. mjesto (od ukupno 12, u vrlo jakoj konkurenciji)

Ekipa Atomski mrav sastavljena od dva člana O.I. “SIRIUS” iz Varaždina, dva člana O.I. “Siniša Pavković” iz Križa te članice O.I. “Pakra” iz Pakraca po treći puta zaredom je osvojila 1. mjesto na izviđačkom orijentacijskom natjecanju Lipsus te je time stekla pravo da trajno zadržavanje prijelaznog pehara. Ove godine Lipsus je ujedno bio i 3. kolo Kupa izviđačkog prijateljstva na kojem su se natjecale i ekipe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Natjecanje se održalo u Fužinama paralelno sa DION-om i DIV-om.

Pogledaj galeriju

Grebengrad 2016

Odred izviđača “SIRIUS” organizira jednodnevni izlet na Grebengrad (u blizini sela Mađarevo). Izlet će se održati 1.10.2016. godine (subota).
Na izletu će se obrađivati redovan izviđački program listova za izviđače te program letova za poletarce (putni znakovi, čvorovi, signalizacija, izrada zaklona od šatorskih krila, razne igre, …).
Sudionici izleta dužni su ponijeti hranu za jedan dan (sendviči, voda ili sokovi, konzerve…), mali ruksak, kabanicu ili šatorsko krilo, špagu od 1 m, izv. bilježnicu i olovku, izv. uniformu (tko ima) te ostalu prikladnu odjeću i obuću.

Mjesto sastanka za polazak je:
– na željezničkoj stanici u Čakovcu u 6:15
– na željezničkoj stanici u Varaždinu u 6:25

Vrijeme povratka je: oko
– oko 18h na željezničkom kolodvoru u Varaždinu
– oko 18:30h na željezničkom kolodvoru u Čakovcu

U vezi izleta roditelji i članovi mogu dobiti sve potrebne obavijesti kod svojih predvodnika.

Ulicama Varaždina 2016

ulicama-varazdina-2016

Ulicama Varaždina

Akcija našeg odreda pod nazivom “Ulicama Varaždina” održat će se devetnaestu godinu za redom. Do sada je na našoj akciji sudjelovalo preko 4700 sudionika iz četrdesetak izviđačkih udruga. Ove godine u sklopu akcije održat će se i regionalna aktivnost Saveza izviđača Hrvatske pod nazivom Jesenske igre poletaraca regije Sjever.

Cilj akcije je kao i proteklih godina upoznavanje znamenitosti Grada Varaždina te snalaženje u njemu. Akcija će se održati u subotu 15.10.2016. godine.

Osnovni dio akcije je prelazak staze kroz Grad Varaždin (za poletarce i mlađe izviđače). Izviđači-istraživači i brđani također će biti u mogućnosti preći za njih posebno pripremljenu stazu.

U terminu održavanja akcije zainteresirani sudionici će moći sudjelovati i u međunarodnoj skautskoj akciji JOTA (Jamboree-on-the-Air) koju tradicionalno pripremamo u suradnji sa radioklubom “Međimurje”.

Prelazak staze

Staza se sastoji od više kontrolnih točaka koje ekipe uz pomoć plana grada te dodatnih uputa i zadataka prolaze. Neke kontrolne točke su „žive“, tj. na njima se nalaze kontrolori dok su ostale „mrtve“. Na svakoj kontrolnoj točki ekipe obavljaju zadatke čije izvršenje se boduje.

Budući se ove godine u sklopu akcije održavaju i igre poletaraca, imati ćemo dvije kategorije ekipa, poletarce i izviđače. Moguće su i mješovite ekipe ali tada se one natječu kao i do sada u izviđačkoj konkurenciji.

Ekipe se sastoje od pet i više članova. Ekipe poletaraca na stazu idu sa svojim vođom jata. U slučaju većeg broja ekipa (40 i više) formirat će se ekipe od više članova.

Svake godine zadaci na stazi se malo mijenjaju pa navodimo samo one zadatke koji se ove godine neće promijeniti: pronalaženje kontrolnih točaka razmještenih po gradu, kviz znanja – o izviđačkoj organizaciji i Varaždinu, vezanje čvorova za mlađe izviđače (ambulantni, zastavni i detektivski), brzinski prolaz dijela staze te još četiri jednostavna natjecanja gdje se boduju preciznost i/ili brzina (štafetne igre i sl.). Za poletarce će biti pripremljene posebne, tematski povezane igre.

Ako pojedine udruge budu željele dodatno razgledati Varaždin to će biti moguće u vremenu čekanja rezultata. Ukoliko organizator procijeni da zbog prevelikog broja ekipa neće biti u mogućnosti proglasiti pobjednike, rezultati će biti objavljeni na Internetu, dok će na zatvaranju akcije biti podijeljena priznanja.

Kotizacija akcije iznosi 40 kuna po sudioniku, a u nju je uključen:

  • doručak (pecivo i čaj)

  • ručak u restoranu

  • priznanje za sve ekipe i izviđačke udruge

  • nagrade i diplome najuspješnijim ekipama

  • naljepnica sa znakom akcije za svakog sudionika

  • mogućnost sudjelovanja u međunarodnoj akciji JOTA

  • igra i zabava

Budući je trošak akcije dosta velik kotizaciju plaćaju svi sudionici.

Otvaranje akcije počinje u subotu 15.10.2016. god. u 10,00 sati, a ekipe bi trebale doći do V. Osnovne škole u Varaždinu (F. Kurelca 11/1) do 9,30 sati. Ako možda zbog prijevoza niste u mogućnosti doći do 9,30 javite nam pa ćemo se dogovoriti o mogućem kasnijem startu na stazu.

Akcija završava oko 18,00 sati.

Akcija će se održati i u slučaju kiše ili snijega pa Vas molimo da obavijestite svoje članove da ponesu prikladnu odjeću i obuću. Budući će se u slučaju lošeg vremena dio aktivnosti održavati u dvorani osnovne škole, članovi su obavezni ponijeti papuče ili tenisice za dvoranu.

Kontakt e-mail adresa i telefon za prijave i informacije:

e-mail: ulicama-varazdina@oi-sirius.hr

099/243 16 61 (Oskar Ježovita)

099/678 85 40 (Miroslav Komes)

Molimo Vas da prijave obavite najkasnije do 9.10.2016. godine na način da nam javite točan broj sudionika, vrijeme i način dolaska (najbolje e-mailom) te uplatite najmanje 20 kuna po članu na žiro račun (IBAN): HR3225030071100011644. Nakon navedenog datuma, ukoliko bude mjesta, kotizacija iznosi 50 kn.

Cijenili bi kada biste nam i prije navedenog roka najavili svoj dolazak, a zadržavamo pravo da prijave nakon 9.10.2016. ne uzmemo u obzir, a sve u svrhu što kvalitetnijeg organiziranja naše akcije.

Uz izviđački pozdrav,

Budi pripravan !

Za upravu Odreda: Miroslav Komes

Poziv novim i starim članovima

Novom školskom godinom primamo nove članove u Odred.
Ukoliko voliš boraviti u prirodi, želiš steći nova znanja i vještine, raduješ se novim izazovima, veseliš se putovanjima i novim poznanstvima, te si spreman na avanturu, pridruži nam se na izviđačkim sastancima na jednoj od slijedećih lokacija:

Varaždin:
II. Osnovna školapetkom od 17h
V. Osnovna školaPonedeljkom od 19h (Odredske prostorije)
(Novi termin!)

Čakovec:
III. Osnovna školapetkom od 18h (učionica tehničkog odgoja)

Ujedno obavještavamo stare članove da su termini održavanja izviđačkih sastanaka za sad isti kao i prošle godine, dakle gore navedeni, u kojima primamo i nove članove.