sv. Niko gradom luta 2016

Već tradicionalna izviđačka akcija našeg Odreda pod nazivom „Sv. Niko gradom luta“ ove će se godine održati u Varaždinu u nedjelju, 04.12.2016. s početkom u 09:15 sati ispred 5. osnovne škole. Akcija traje do 13:00 sati.

Članovi Odreda iz Čakovca nalaze se na željezničkom kolodvoru u Čakovcu u 8:25, odakle vlakom putuju u Varaždin. Povratak je na željeznički kolodvor Čakovec u 13:15.

Cilj akcije da sudionici upoznaju uži centar grada Varaždina putem raznih zadataka koje treba obaviti na različitim mjestima unutar grada, a do kojih se dolazi kretanjem po planu grada te pomoću uputa odnosno zadataka. Izviđači se natječu u ekipama. Prigodno, zbog čega se akcija održava na dan sv. Nikole te nosi njegovo ime, po obavljenom zadatku na kontrolnoj točci sudionicima se dijele slatkiši. Po dolasku na cilj održat će se razne izviđačke igre te će svatko od sudionika dobiti čokoladnog Sv. Nikolu.

Sudjelovanje je besplatno. Potrebna oprema: izviđačka uniforma (tko ima), kabanica u slučaju da je za nedjelju prognoza kiša te pribor za pisanje (olovka i/ili kemijska olovka).
Dodatne informacije možete dobiti kod vaših predvodnika ili na broj 0996788540 (Miroslav).

Izlet po Međimurju 2016

Najsjevernija točka

Najsjevernija točka

Tmuran jesenski dan 26.11.2016. odlučili smo iskoristiti za posjet zanimljivim lokalitetima Međimurja. Gubili smo se i nalazili u labiritima u Badličanu, posjetili muzej Oldtimera u kojem smo se nagledali automobila, motocikala i bicikala iz doba naših baka i prabaka, vozili skelom preko Mure nakon čega smo u Peklenici posjetili prvo nalazište nafte u Hrvatskoj i svijetu. Za kraj smo se počastili ručkom nakon čega smo slobodno vrijeme iskoristili za igru i druženje.

Pogledaj galeriju

Zimovanje 2016

Kalnik

Kalnik

Odred izviđača “SIRIUS” tradicionalno organizira zimovanje koje će se i ove godine održati u planinarskom domu Kalnik).
Termin zimovanja je od 04.01.2017. – 07.01.2017.g. tj. ukupno 4 dana (srijeda, četvrtak, petak, subota).
Na zimovanju će se obrađivati redovan izviđački program sva tri lista za izviđače te program letova za poletarce. Organizirat će se programske radionice i polaganje brojnih vještarstava za izviđače (osmatrač, topograf, zabavljač, kuhar, domaćin…) te vještina za poletarce (sanjkaš, yeti, čuvar prirode…).
Cijena zimovanja je 450 kn, a u cijenu je uračunat put od Varaždina odnosno Čakovca do Kalnika iznajmljenim autobusom, noćenje u planinarskom domu, prehrana u planinarskom domu te troškovi programa. Način plaćanja je takav da se najmanje 150 kn uplaćuje na žiro račun Odreda izviđača „SIRIUS“, IBAN: HR3225030071100011644 uz napomenu „Zimovanje 2017“ najkasnije do 27.11.2016. god., 150 kn mora se uplatiti najkasnije do 20.12.2016., a preostalih 150 kn uplaćuje se u gotovini na dan polaska, tj. 04.01.2017. god. Moguće su uplate i u cijelosti do 27.11.2016.
Budući je smještaj u planinarskom domu ograničen brojem, prijave se zaprimaju do popunjenja kapaciteta. Svoje mjesto možete osigurati uplatom prvog obroka od 150 kn. Prijave nakon 01.12.2016. moguće su samo ukoliko bude slobodnih mjesta. Pravo odlaska na zimovanje imaju samo redovni članovi Odreda, tj. svi stari članovi te novi članovi koji su platili članarinu.
Mjesto i vrijeme polaska i povratka te popis potrebne opreme dobit će te na jednom od sljedećih sastanaka, a najkasnije do 16.12.2016. godine.
U vezi zimovanja roditelji i članovi mogu dobiti sve potrebne obavijesti kod svojih predvodnika odnosno na roditeljskom sastanku koji će biti organiziran sredinom studenog.

PREHRANA:

Prehrana je organizirana u planinarskom domu, a raspored obroka je sljedeći:
04.01.2017. – ručak, užina, večera
05.01.2017. – doručak, ručak, užina, večera
06.01.2017. – doručak, ručak, užina, večera
07.01.2017. – doručak, ručak, sendviči za put

Sudionici zimovanja nose samo doručak za prvi dan, a sva ostala prehrana je osigurana u planinarskom domu.

Jednodnevni izlet u Međimurje

Dragi izviđači, pozivamo vas na jednodnevni izlet u Međimurje, koji će se održati u subotu, 26. studenog 2016. godine.
Gdje točno idemo i što ćemo vidjeti i naučiti?
Za početak, posjetit ćemo malo mjesto Badličan u kojem se nalazi prvi grad labirinata u Hrvatskoj. Tu ćemo proći kroz svih 9 labirinata, a kada nam se zavrti u glavi, autobus nas vozi dalje do rijeke Mure.
Pored malog mjesta Žabnik, nalazi se najsjevernija točka Republike Hrvatske, a na poučnom izletištu „Mlin na muri“ iskusit ćemo kako je voziti se na skeli te zaviriti u stari mlin.
Nakon toga posjetit ćemo malo, ali za Međimurje važno mjesto, selo Peklenica. Obići ćemo Spomen park naftaštva Peklenica, nekad zvano PEKEL; prvo mjesto na svijetu u kojem se organizirano vadila nafta, a aktivni izvor postoji još i danas! Nakon pekla vrijeme je za ručak u kavani RAJ! Potom slijede stare izviđačke igre i skupljanje dojmova te polazak kućama.

Obucite se toplo i slojevito (izviđačka košulja se podrazumijeva za sve koji su ju nabavili), a obuća neka bude udobna (rezervne čarape nisu na odmet). Ponesite kapu, rukavice i kabanicu. Od hrane vam treba samo onoliko koliko pojedete za doručak te nešto za međuobrok. Preporučamo da uzmete termosicu sa toplim čajem, vodu (nikako gazirane sokove!) Čipseve i ostale grickalice radije zamijenite bananom, jabukom, mandarinama i orašastim plodovima. Ručak je organiziran. Molimo roditelje da jave ukoliko djeca imaju kakvu alergiju ili poseban režim prehrane.

Cijena izleta je 70kn.

Okupljanja za pokret:
08:15: Ispred odredskih prostorija na V. OŠ Varaždin
08:45: Ispred III. OŠ Čakovec
Povratak:
17,40: ispred III. OŠ Čakovec
18,00: Ispred odredskih prostorija na V. OŠ Varaždin

Sve dodatne informacije možete dobiti kod svojih predvodnika!

Ulicama Varaždina 2016

Ulicama Varaždina

Ulicama Varaždina

U subotu 22.10.2016. god., u organizaciji Odreda izviđača “SIRIUS” iz Varaždina, po devetnaesti puta uspješno je organizirana tradicionalna akcija “Ulicama Varaždina”.
U Varaždinu su se po hladnom ali sunčanom vremenu i ove godine okupili izviđači, pretežno učenici osnovnih i srednjih škola. Na akciji je sudjelovalo preko 300 izviđača iz trinaest izviđačkih udruga iz Lepoglave, Krapine, Zagreba, Koprivnice, Ivanić Grada, Križevaca, Karlovca, Samobora, Kutine, Đurđevca, Čakovca, Orehovice i Varaždina. Otvaranje i zatvaranje akcije odvijalo se na prostorima V. Osnovne škole u Varaždinu.
Akciju je svečano otvorio zamjenik župana Varaždinske županije, g. Alen Kišić. Otvaranju je prisustvovao i ravnatelj 5. osnovne škole, g. Mario Šipek.
Osnovni cilj akcije je bio upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu. Također, kao jedan od ciljeva akcije je bila promocija Grad Varaždina kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. Posebnost ovogodišnje akcije da su se u sklopu akcije „Ulicama Varaždina“ održala i akcija Saveza izviđača Hrvatske „Jesenske igre poletaraca regije Sjever“.
Petnaest ekipa izviđača i jedanaest ekipa poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igra „Brza riža“, igra „Alka“, igra „Prepoznavanje biljaka“, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke). Starije ekipe su morale proći ukupno dvanaest, a mlađe jedanaest kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu. Prije samog prolaska staze svi sudionici su imali priliku obići Entomološki odjel gradskog muzeja te se upoznati s radom i djelom g. Franje Košćeca, jednim od osnivača i voditelja izviđača (skauta) u Varaždinu, koji su od 1914. godine djelovali na varaždinskoj Gimnaziji.
Aktivno su sudjelovali i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu sa sedam kontrolnih točaka. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali u restoranu „Raj“.
Akcija „Ulicama Varaždina“ je natjecateljskog karaktera pa su poznati i pobjednici u starijoj kategoriji. Tako je prvo mjesto osvojila ekipa Odreda izviđača „Vladimir Nazor“ iz Karlovca, drugo mjesto ekipa Odreda izviđača „Bijeli Javor“ iz Koprivnice te treće mjesto ekipa Odreda izviđača „Savski Gaj“ iz Zagreba.
Organiziranje akcije potpomogli su Savez izviđača Hrvatske, Varaždinska županija, te V. Osnovna škola Varaždin.

Pogledaj galeriju

JOTA 2016

JOTA ekipa

JOTA ekipa 🙂

U noći sa 15. na 16. listopad, u suradnji sa radioklubom “Međimurje” održana je JOTA (Jamboree On The Air). Radilo se iz prostorija radiokluba, u kratkovalnoj primopredajnoj sekciji 9A1CAL.
Uvjeti za rad su bili loši, budući da se na 40m opsegu (7 MHz) odvijao contest, a 20m opseg (14MHz) je lagano “pojeo mrak”. Ipak, uz dosta smetnji i truda, članovi našeg odreda su održali veze s sa izviđačima iz Nizozemske, SAD-a, Portugala, Malte i Finske (PA6SJS, PA4AG0, WX1S, CR5PAE, N5PB, C35PSI, 9HSPJ i OH6SJF).

Pogledaj galeriju