Skupština 2017

POZIV

NA SKUPŠTINU ODREDA IZVIĐAČA “SIRIUS”

11. veljače 2017. god., subota, s početkom u 16,00 sati,

u Centru za mlade grada Varaždina u Preradovićevoj ulici 4 u Varaždinu.

Poštovani članovi Odreda i roditelji!

Iza nas je još jedna godina, a samim time i vrijeme za još jednu u nizu skupštinu Odreda, na kojoj osim izvještaja za prošlu, te usvajanja plana rada za tekuću godinu, novi poletarci i izviđači daju Obećanje poletaraca odnosno Zavjet izviđača.

Stoga, osim svih članova Družine, posebno pozivamo nove članove i njihove roditelje da uveličaju ovaj svečani čin i budu nam gosti na skupštini.

Nalazimo se u 15:30 na slijedećim lokacijama:

  1. Družina “IVBUZ”: II. OŠ Varaždin
  2. Družina “VENERA”: V. OŠ Varaždin
  3. Družina “POZOJ”: V. OŠ Varaždin

Odakle krećemo prema Preradićevoj 4.

Dnevni red:

1. Himna Republike Hrvatske i himna izviđača “Ja znam svoj cilj”

2. Davanje Zavjeta izviđača i Obećanja poletaraca

3. Čitanje i usvajanje izvještaja za 2016. godinu:

4. Usvajanje Plana rada, plana odredskih aktivnosti i financijskog plana za 2017. godinu (načelnik Odreda)

5. Dodjela odlikovanja i priznanja

6. Informiranje članova o:

7. Razno

Zimovanje “Kalnik 2017”

Dan prvi

Dan prvi

Varaždinski i čakovečki izviđači tradicionalno su započeli godinu odlaskom na zimovanje pa je ove godine četrdeset pet (45) članova udruge Odred izviđača „SIRIUS“ sudjelovalo na zimovanju u planinarskom domu Kalnik. Zimovanje je trajalo četiri dana u vremenskom periodu od 4. do 7. siječnja 2017. godine.
Najmlađi sudionici zimovanja bili su učenici trećih do osmih razreda II. i V. Osnovne škole iz Varaždina, III. Osnovne škole iz Čakovca, Osnovne škole Orehovica te nekoliko učenika sa ostalih varaždinskih i čakovečkih osnovnih i srednjih škola.
Zimovanje na Kalniku je prva aktivnost ekološkog projekta „Eko-Scout – edukacija o zaštiti prirode“ koju podržava grad Varaždin.
Planinarski dom Kalnik smješten je na gori Kalnik na 480 metara nadmorske visine. U blizini planinarskog doma nalaze se zidine Starog grada Kalnik koje se prvi puta spominju početkom 13. stoljeća kada iz posjeda

Dan drugi

Dan drugi

kralja Andrije II. prelaze hrvatskom banu Dinku Očiću. Ostale znamenitosti Kalnika su poučna staza otvorena 1996. godine, stijene “sedam zubi” te novopostavljeni smjerokaz u blizini vrha Kalnika.
Netom prije polaska na zimovanje napadao je snijeg pa su se izviđači po dolasku na Kalnik imali prilike natjecati u sanjkanju na vrećama, grudanju i drugim snježnim disciplinama. Izviđači su učili nove vještine putem raznih radionica, patrolnih i jatnih sastanaka te aktivnostima na otvorenom. Kroz provođenje raznovrsnog programa i polaganje vještina poletaraca (Robinson, Sanjkaš, Jeti i Domaćin) i izviđačkih vještarstava (Domaćin, Sanjkaš, Glumac, Snimatelj i Zabavljač) izviđači su stekli nova korisna znanja. U kasnim popodnevnim satima organizirane su radionice na kojima su se izviđači i poletarci mogli upoznati sa osnovama topografije, čvorologije, prve pomoći te raznim likovnim tehnikama (rad sa glinamolom, crtanje, …). Večernje aktivnosti bile su predviđene za kulturno zabavni program (kviz znanja, skečevi, pjesme, drušvene igre i sl.).
Tijekom zimovanja varaždinske i čakovečke izviđače posjetili su izviđači iz Križevaca i Koprivnice.
Na kraju zimovanja sudionicima su podijeljene prigodne diplome za osvojena mjesta u natjecanjima i ostalim aktivnostima zimovanja.

Dan treći

Dan treći

Dan četvrti

Dan četvrti