Zimovanje 2023. – Četvrti dan

Evo, došao nam je i kraj ovogodišnjeg zimovanja. Za zadnji dan, osim puno pakiranja i spremanja,
trebalo je još odraditi nekoliko programskih sadržaja (izrada malih novina i crtež najboljeg trenutka
zimovanja), zajednički pogledati rezultate radionice izrade filma i fotografije, podijeliti diplome i
ručati prije polaska. Drago nam je da nas je vrijeme lijepo poslužilo sva četiri dana i kada već nije bilo
snijega da smo imali proljetne uvjete u kojima smo mogli dosta vremena provoditi na otvorenom.
Pozdrav svima do neke druge aktivnosti našeg Odreda.

Zimovanje 2023. – Treći dan

Treći dan zimovanja započeo je učenjem osnova prehrane u prirodi te igrom „zamjene uloga“. Rješavale su se razne zagonetke te su sudionici učili nove i ponavljali stare čvorove. U jutarnjim satima održana je kraća šetnja poučnom stazom do rijeke Drave i osmatračnice za ptice. Uslijedio je ručak koji je ovaj puta zbog iznimno lijepog vremena organiziran na otvorenome uz pripremu izvrsnog roštilja od strane brđana. U posjet su nam došli načelnik našeg Odreda, Marko i dugogodišnji član Oskar. U poslijepodnevnim satima nastavljena je radionica fotografije i filma te je nakon večere uslijedio kulturno zabavni program koji su pripremile patrole i jato. Naravno, proslavili smo kao i svake godine na zimovanju, Sašin rođendan

Zimovanje 2023. – Drugi dan

Nakon prve prospavane noći u prekrasnom objektu ljetnikovca grofa Draškovića uslijedili su raznovrsni izviđački programi. Jutro su izviđači proveli učeći prvu pomoć te nove igre i pjesme. Zajednička prijepodnevna aktivnost je bila obilazak perivoja uz stručno vodstvo. U obilasku smo učili o prirodnim znamenitostima perivoja i kraja u kojem se nalazimo te zaštićenim vrstama ptica koje se nalaze u oporavku u centru (orlovi, sove, jastrebovi, rode, …). Osim ptica mogli smo vidjeti i mnoge rijetke i raritetne vrste drveća. U poslijepodnevnom dijelu uz mnoge zanimljive igre, radionice i pjesme učile su se i osnove orijentacije i topografije. Također je i započeta radionica fotografije i filma u kojoj su polaznici počeli kreirati vlastite sadržaje koji će za rezultat dati nekoliko kratkih filmova o preživljavanju u prirodi. Na večer je održan zabavni kviz nakon kojeg su uslijedile društvene igre.

Zimovanje 2023. – Prvi dan

Evo, konačno je krenulo i dugo očekivano odredsko zimovanje družina „IVBUZ“, „Venera“ i „Pozoj“ iz Varaždina i Čakovca. Nakon promjene lokacije sa Kalnika na ravnu Slavoniju te nedostatak snijega i skoro proljetnog vremena, morali smo prilagoditi programske aktivnosti na novi ambijent. Po dolasku 36 sudionika u Noskovce dočekali su nas voditelji Posjetiteljskog centra Dravska priča koji su održali kratko predstavljanje centra. Tijekom dana obavljen je smještaj sudionik, razne igre i pjesme te ostale predviđene programske aktivnosti (zaštita od prirodnih nepogoda, metorologija, tragovi životinja, čvorovi, …). Za večernju aktivnost održan je „Supertalent show“.