Grebengrad 2018

Postrojavanje

Maglovita subota 24.11.2018. nije nam sakrila puteve prema Grebengradu na koji se lakoćom popelo 30-tak izviđača Odreda Sirius. Toplina planinarskog doma bila nam je utočište i mjesto okrepe između hodanja i vanjskih aktivnosti, a za put kući smo odabrali nešto zanimljiviju alternativu koja nas je preko prekrasnog dijela jeseni išarane šume vodila direktno u Novi Marof.

Pogledajte galeriju

Ulicama Varaždina 2018

Postrojavanje

U subotu 20.10.2018. god., u organizaciji Odreda izviđača “Sirius”, po dvadeset i prvi puta uspješno je organizirana tradicionalna akcija “Ulicama Varaždina”.
U Varaždinu su se po toplom i sunčanom vremenu i ove godine okupili izviđači, pretežno učenici osnovnih i srednjih škola sjeverne i sjeverozapadna Hrvatske. Na akciji je sudjelovalo 240 izviđača iz trinaest izviđačkih udruga iz Zagreba, Lepoglave, Koprivnice, Krapine, Stupnika, Križa, Čakovca i Varaždina. Otvaranje i zatvaranje akcije odvijalo se na prostorima V. Osnovne škole u Varaždinu.
Osnovni cilj akcije je bio upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu. Također, kao jedan od ciljeva akcije je bila promocija Grad Varaždina kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. I ove godine su se u sklopu akcije „Ulicama Varaždina“ održala još dvije izviđačke akcije, „Jesenske igre poletaraca regija Sjever“ te međunarodna akcija JOTA (Jamboree On The Air).
Petnaest ekipa izviđača i osam ekipa poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igre „Trčanje u vreći“, „Ogwai i zagonetke“ i „Kung fu borci na treningu, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke). Starije ekipe su morale proći ukupno dvanaest, a mlađe deset kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu. Aktivno su sudjelovali i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu sa sedam kontrolnih točaka. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali u restoranu Studentskog centra.
Nakon natjecanja održane su dodatne edukativne igre za poletarce u sklopu Jesenskih igara poletaraca.
Kao i prošlih godina u sklopu akcije dvijala se međunarodna radioamaterska izviđačka aktivnost JOTA (Jamboree On The Air) te su ostvareni kontakti s nekoliko europskih zemalja.
Akcija „Ulicama Varaždina“ je dijelom natjecateljskog karaktera pa su poznati i pobjednici u starijoj kategoriji. Tako je prvo mjesto osvojile ekipa Odreda izviđača „Kamengrad“ iz Koprivnice, drugo mjesto ekipa Odreda izviđača „Hrvatsko Zagorje“ iz Krapine dok je treće mjesto osvojila ekipa Odreda izviđača „Sljeme iz Zagreba.
Organiziranje akcije potpomogli su Grad Varaždin putem sufinanciranja projekta „Scout Search – snalaženje u prostoru – u gradu i prirodi“, Savez izviđača Hrvatske te V. Osnovna škola Varaždin.

Pogledajte galeriju

Logorovanje “Stančevac 2018”

Zadnja večer

Nakon završetka školske godine članovi Odreda izviđača “Sirius” iz Varaždina i Čakovca nisu mirovali već su krenuli u novu ljetnu avanturu, tj. organiziranje devetodnevnog šumskog izviđačkog logorovanja. Logorovanje je organizirano na livadama i šumama u podnožju Petrovog Vrha, u dijelu općine Sirač, osam kilometara od Daruvara, gdje su izviđači Siriusa zadnji puta logorovali 2016. godine.
Na logorovanju su sudjelovala trideset i tri člana Odreda izviđača “Sirius” te nekoliko gostiju. Izviđački logor je bio smješten s obje strane potoka Stančevac, čije su obale, izviđači koji su pripremali teren, spojili drvenim mostom. Osim mosta, za potrebe logorovanja podignuti su jarbol sa postoljem za podizanje zastave, umivalište, drveni toaleti, kuhinja, blagovaona te šatori za smještaj sudionika.

Petrov vrh

Tijekom boravka svi sudionici su preuzimali zaduženja, kao što su noćno dežuranje ili pomaganje u kuhinji.
U sklopu šumskog logorovanja organizirana su i tri kraća jednodnevna izleta. Jedan izlet je bio na Petrov Vrh, drugi je bio u Daruvar i daruvarske bazene, a treći za najmlađe sudionike, na obližnju farmu životinja. Također je organiziran i posjet iskopinama Benediktinskog samostana koje se nalaze u selu Bijela.
Izviđači su imali prilike polagati razne vještine i vještarstva kao npr. izletnik, domaćin, plivač i dr. Svladavani su osnovni izviđački sadržaji kao što su izrađivanje raznih patenata od drva i špage, signalizacija, čvorovi, osnove meteorologije, radio komunikacija te prva pomoć. Organizirane su izviđačke igre i natjecanja, a u večernjem dijelu programa uz logorsku vatru, pjevanje uz gitaru te razne društvene igre. S obzirom da je cijelo trajanje logorovanja obilježilo Svjetsko nogometno prvenstvo, tj. uspjeh naše reprezentacije, dvije večeri je organizirano gledanje utakmica pod vedrim nebom.

Okupljanje oko logorske vatre

U suradnji s astronomskim drušvom Kumova Slama iz Daruvara, na uzvisini pored centra sela Bijela, organizirana je astronomska večer sa promatranjem planeta i zvijezda te kraćim predavanjem koje su izviđači sa velikim zanimanjem pratili.
Odred izviđača “SIRIUS” se zahvaljuje Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, gradovima Varaždinu i Čakovcu, općini Sirač, Crvenom križu Grada Čakovca te privatnim donatorima na pomoći u realizaciji ovogodišnjeg izviđačkog logorovanja.

 

 

 

Postrojavanje

Pogledajte galeriju – Dan 1
Pogledajte galeriju – Dan 2
Pogledajte galeriju – Dan 3
Pogledajte galeriju – Dan 4
Pogledajte galeriju – Dan 5
Pogledajte galeriju – Dan 6
Pogledajte galeriju – Dan 7
Pogledajte galeriju – Dan 8
Pogledajte galeriju – Dan 9


Zborovanje SIH-a 2018

Zborovanje SIH

Zborovanje SIH

Tradicionalno Zborovanje Saveza izviđača Hrvatske ove godine je organizirano u gradu Zagrebu od 19. do 20. svibnja. Na ovoj aktivnosti okupilo se oko 800 djece, mladih i voditelja iz tridesetak izviđačkih udruga s područja cijele Hrvatske. Na sportskom terenu iza muzeja Mimara podignut je pravi mali grad sa nekoliko stotina šatora. Kao i proteklih godina na Zborovanju je i ovaj puta sudjelovalo četrdesetak izviđača iz Odreda izviđača „Sirius“ koji djeluje na području Varaždina i Čakovca.

Ovogodišnja tema Zborovanja je bila „Zelene tehnologije – ekološki razvoj i zaštita prirode“. Sukladno temi program Zborovanja je bio dosta raznolik pa su tako najmlađi sudionici sudjelovali na raznim ekološkim radionicama (recikliranje, otpad u vodama, obnovljivi izvori energije, sadnja drveća, izrada solarne pećnice i dr.) dok su oni nešto stariji sudjelovali na radionicama sa zahtjevnijim programom (električna energija iz obnovljivih izvora, kuhanje na sunce, raketne peći na biomasu, plastično zagađenje). Izviđači su sudjelovali i u sportskim igrama te se natjecali u graničaru i igri otimanja marama.

Osim navedenog ekološko-edukativnog programa izviđači viših razreda osnovnih škola natjecali su se u mini Izviđačkoj olimpijadi dok je za sve starije od 14 godina organizirana Državna izviđačka olimpijada koja se tradicionalno organizira jednom godišnje.
Standardne discipline Državne izviđačke olimpijade koje su održane su orijentacijski kros, vezanje čvorova, cijepanje drva, brzinsko podizanje šatora, signalizacija moreseom i mornaričkim zastavicama dok se disciplina brzinsko paljenje vatre nije održala. U svim navedenim disciplinama boduje se brzina dok se u nekima boduje i točnost odnosno kvaliteta izvedbe.

Na Državnoj izviđačkoj olimpijadi ekipa ”Jazavci” sastavljena od članova čakovečke družine „Pozoj” (Marija Varga, Maja Kekez, Tamara Halabarec, Ema Dravec i Jan Kekez) osvojila je odlično 2. mjesto u ukupnom poretku. U pojedinačnim disciplinama osvojeno je 1. mjesto u signalizaciji, dva 2. mjesta u orijentacijskom krosu i podizanju šatora te 3. mjesto u vezanju čvorova. Ovim uspjehom ekipa „Jazavci” nastavila je uspješan niz dobrih plasmana u 2018. godini u kojoj je na izuzetno zahtjevnom izviđačkom orijentacijskom natjecanju KOT održanom u travnju u Križu osvojila 3. mjesto u ukupnom poretku.

Na mini Olimpijadi sudjelovale su i dvije ekipe izviđača Odreda izviđača „Sirius” čiji su članovi mlađi od 14. godina. Ekipe su ostvarile solidne rezultate ostvarivši ukupno 10. i 22. mjesto u ukupnom poretku od 31 ekipe iz cijele Hrvatske. Po disciplinama najbolji rezultat je jedna mlađa ekipa ostvarila u signalizaciji zastavicama (4. mjesto).

U nedjelju ujutro svi sudionici Zborovanja imali su priliku posjetiti ekološku izložbu „Out to Sea? The Plastic Garbage Project“ u sklopu aMORE Festivala 2018 koja se nalazi u Francuskom paviljonu Studentskog Centar Zagreb. Na ovoj izložbi izviđači su se upoznali sa problematikom onečišćenja mora i oceana.

Odlaskom na Zborovanje izviđači Odreda izviđača „Sirius” uspješno su prezentirali svoje gradove i županije te kontinuirani rad tijekom proteklog razdoblja.

Galerija Dan 1
Galerija Dan 2

ĐEBOREE 2018

ĐEBOREE

ĐEBOREE

Dvije ekipe mlađih izviđača Odreda izviđača “Sirius” sudjelovale su u subotu 14.04.2018. god. na tradicionalnoj akciji Đeboree u Zagrebu. Akcija je bila natjecateljskog karaktera te su izviđači imali prilike natjecati se u brzinskom podizanju šatora, izradi zaklona od šatorskih krila, prvoj pomoći, čvorovima, signalizaciji zastavicama (semafor), brzinskom paljenju vatre i izviđačkom kvizu. S obzirom da se većina članova prvi puta natjecala nisu ostvareni neki zapaženiji rezultati. Unatoč tome, ekipe Siriusa su se najbolje snašle u disciplinama izrade zaklona od šatorskih krila i prvoj pomoći gdje su po rezultatima u gornjem dijelu od dvadeset natjecateljskih ekipa. Akcija Đeboree je bila dobar uvod za predstojeća državna natjecanja u svibnju i lipnju (DIO, IOV, DION i DIV).

Pogledaj galeriju

PIPL 2018

PIPL

PIPL

Poletarci Odreda izviđača “Sirius” sudjelovali su 14.04.2018 na proljetnim igrama poletaraca u Lepoglavi (PIPL). Organizator, Odred Izviđača “Lepoglava”, priredio je sudionicima mnoge zabavne igre, te na kraju podijelio prigodne diplome i poklone.
Najmlađi članovi Odreda “Sirius” su na taj način upoznali članove drugih Odreda te sklopili neka nova prijateljstva.

Pogledaj galeriju