Grebengrad 2017

Ekipa na Grebaču

Ekipa na Grebaču 🙂

Odred izviđača “SIRIUS” organizira jednodnevni izlet na Grebengrad (u blizini sela Mađarevo). Izlet će se održati 30.09.2017. godine (subota).

Na izletu će se obrađivati redovan izviđački program listova za izviđače te program letova za poletarce (putni znakovi, čvorovi, signalizacija, izrada zaklona od šatorskih krila, razne igre, …).

Cijena izleta za sudionike iz Varaždina je 35 kn, za sudionike iz Varaždina 25 kn, a može se uplatiti na slijedećim sastancima ili na dan polaska na željezničkoj stanici. U cijenu izleta uključen je prijevoz vlakom od Čakovca do Mađareva i natrag te troškovi programa. Sudionici izleta dužni su ponijeti hranu za jedan dan (sendviči, voda ili sokovi, konzerve…), mali ruksak, kabanicu ili šatorsko krilo, špagu od 1 m, izv. bilježnicu i olovku, izv. uniformu (tko ima) te ostalu prikladnu odjeću i obuću.

Vremena i njesta sastanka za polazak su:

  • na željezničkoj stanici u Čakovcu dana 30.09.2017.god. u 6:10 sati. (vlak kreće nešto kasnije ali moramo prije kupiti karte).
  • na željezničkoj stanici u Varaždinu dana 30.09.2017.god. u 6:25 sati. (vlak kreće nešto kasnije ali moramo prije kupiti karte).

Vremena i mjesta povratka:

  • na željezničku stanicu Varaždin: oko 18:00
  • na željezničku stanicu Čakovec: oko 19:30

U vezi izleta roditelji i članovi mogu dobiti sve potrebne obavijesti kod svojih voditelja.

Upisi novih članova

Pozivaju se svi zainteresirani za upis u izviđače da dođu na prve sastanke sami ili sa roditeljima u slijedećim terminima:

Varaždin:
II. Osnovna škola (1. družina “IVBUZ”)  – petak 15.09.2017. u 17 sati (učionice u prizemlju)
V. Osnovna škola (2. družina “Venera”) – četvrtak 14.09.2017. u 18 sati (učionica likovnog u prizemlju)

Čakovec:
III. Osnovna škola (3. družina “Pozoj”) – petak 15.09.2017. u 19 sati (učionica tehničkog odgoja)

Termini sastanaka

Termini sastanaka za stare članove su slijedeći:

Varaždin:
II. Osnovna škola (1. družina “IVBUZ”)  – petkom od 17 do 18 sati (učionice u prizemlju)
V. Osnovna škola (2. družina “Venera”) – sastanak se neće održati ovaj tjedan, a obavijest za idući tjedan će biti do kraja ovog tjedna.

Čakovec:
III. Osnovna škola (3. družina “Pozoj”) – petak u 19 sati (učionica tehničkog odgoja)

Ujedno obavještavamo nove članove da će idući tjedan biti prvi sastanci za nove članove o čemu će ići posebna obavijest. Predbilježiti se možete na e-mail upisi@oi-sirius.hr

Odred izviđača „SIRIUS“ na 10. Smotri Saveza izviđača Hrvatske u Kamanju

Na ovogodišnjoj 10. smotri Saveza izviđača Hrvatske, koja je trajala od 24. srpnja do 2. kolovoza u Kamanju na rijeci Kupi, sudjelovalo je i 40 varaždinskih i čakovečkih izviđača iz našeg odreda te deseci gostiju koji su nas vikendima posjećivali. Izviđači Siriusa bili su smješteni u zajedničkom logorskom krugu sa koprivničkim izviđačima iz Odreda izviđača „Kamengrad“ i „Bijeli Javor“ te lepoglavskim izviđačima iz Odreda izviđača „Lepoglava“. Logorski krug je ukupno imao 86 sudionika.

Smotra je veliko logorovanje koje se održava periodički svakih 5-10 godina, a na kojem je ove godine sudjelovalo oko 1200 izviđača iz Hrvatske zajedno sa gostima iz Francuske, Belgije, Izraela, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

Kroz raznovrstan program Smotre naši izviđači su sudjelovali u plovidbi čamcem, planinarenju, noćenju na otvorenom, Scoutballu, orijentacijskom labirintu, topo radionicama, noćnom orijentacijskom natjecanju, izradi patenata od drvene građe i drugim programima posebno pripremljenim za najmlađe i one nešto starije. Izviđači su također razgledavali druge logorske krugove te njihove objekte od kojih su neki bili jako maštoviti kao npr. jarbol i vatrište u obliku broda i sl.

Osim mnogobrojnih aktivnosti iz programa Smotre i vlastitog programa, imali smo mogućnost sudjelovati na Državnoj izviđačkoj olimpijadi (DIO) za starije izviđače, Izviđačkom olimpijskom višeboju (IOV) za mlađe izviđače te Noćnom izviđačkom orijentacijskom natjecanju.

Sama Smotra završila je svečanim zatvaranjem na kojem je veliko hvala upućeno svim volonterima, donatorima i općinama domaćinima na nesebičnom radu i trudu koji je uložen u organizaciju ovako velike aktivnosti za djecu i mlade. Među volonterima koji su radili na programu Smotre nalazila su se i četiri volonteri iz našeg odreda.

Zadnji dan prije samog odlaska kućama morali smo srušiti šatore, blagavaonice, montažne kuhinje, jarbole i ostale objekte koji su život u prirodi činili ugodnijima. Na kraju su svim sudionicima podijeljene prigodne diplome za ostvarene programske rezultate na Smotri.

Odlazak varaždinskih i čakovečkih izviđača, putem projekata i donacija, potpomogli su grad Varaždin, grad Čakovec, Međimurska županija, Crveni križ grada Čakovca te mnogi privatni donatori kojima se ovim putem srdačno zahvaljujemo.

Početkom mjeseca rujna započet će nova školska godina, a time i mogućnost upisa u Odred izviđača “SIRIUS” koji djeluju na području grada Varaždina i Čakovca. Više o izviđačima može se doznati na stranicama krovnog Saveza izviđača Hrvatske www.scouts.hr ili na našoj web i FB stranici.

Uspješan nastup članova Odreda izviđača „SIRIUS“ i „Lepoglava“ na Izviđačkom olimpijskom višeboju i Državnoj izviđačkoj olimpijadi

Na Državnoj izviđačkoj olimpijadi (DIO) je sudjelovala jedna ekipa iz Siriusa dok su na Izviđačkom olimpijskom višeboju (IOV) sudjelovale tri ekipe iz Siriusa i jedna miješana ekipa Sirius-Lepoglava. Na samom zatvaranju 10. Smotre Saveza izviđača Hrvatske proglašeni su rezultati navedenih državnih natjecanja, a tijekom kolovoza pristigle su i cjelokupne bodovne liste.

Odlične rezultate ostvarile su mlađe ekipe pa je tako u ukupnoj konkurenciji od 36 ekipa iz cijele Hrvatske osvojeno 1. i 2. mjesto u orijentacijskom krosu, 1. mjestu u disciplini brzinskog paljenja vatre te 3. mjesto u signalizaciji. U ukupnom plasmanu u kojem se zbrajaju rezultati svih pet disciplina IOV-a (podizanje šatora, vezanje čvorova, paljenje vatre, orijentacijski kros i signalizacija) najbolje se plasirala miješana ekipa (Sirius-Lepoglava) koja je osvojila 4. mjesto te ekipa Siriusa sa osvojenim 7. mjestom od 36 ekipa. Po disciplinama, osim navedenih medalja za prva tri mjesta, ostvarena su i dva 4. mjesta u disciplinama podizanja šatora i orijentacijskom krosu. Ekipa starijih izviđača ostvarila je ukupno 10. mjesto u vrlo jakoj konkurenciji od 29 ekipa, a najbolje rezultate po disciplinama je ostvarila u čvorovima (7.), orijentacijskom krosu (8.) te podizanju šatora (9. mjesto).