Upisi za izviđače u Varaždinu

Pozivaju se se svi zainteresirani učenici od 3.-8. razreda osnovnih škola na području
Varaždina, da dođu na upis u izviđaču (skautsku) organizaciju u petak 16.09.2022. u
18,00 sati ispred zgrade udruga u Graberju 33 u Varaždinu. U navedenom terminu
će biti održan prvi pokazni sastanak na otvorenom, roditeljski sastanak te dogovori za
buduće aktivnosti (tjedne sastanke, izlete, akciju "Ulicama Varaždina" i dr.). Više o
izviđačkoj organizaciji i našoj udruzi možete saznati na slijedećem linku: http://oi-
sirius.hr/?page_id=218  , našim FB i web stranicama (www.oi-sirius.hr) te web
stranicama našeg Saveza izviđača Hrvatske, www.scouts.hr
Predprijave za upis u Odred izviđača "SIRIUS" možete napraviti slanjem e-maila na
adresu upisi@oi-sirius.hr  sa osnovnim podacima o budućem članu (ime i prezime,
naziv osnovne škole, razred). Također ako niste u mogućnosti doći na prvi sastanak
u petak pošaljite predprijavu pa ćemo možda moći dogovoriti i neki dodatni termin.
Vidimo se u petak!

Izvješće sa 11. Smotre Saveza izviđača Hrvatske

Na ovogodišnjoj 11. Smotri Saveza izviđača Hrvatske, koja je trajala od 25. srpnja do 4. kolovoza u Lovincu u Lici, sudjelovali su izviđači iz Varaždina, Čakovca i Kotoribe, članovi Odreda izviđača “Sirius” te lepoglavski izviđači iz Odred izviđača “Lepoglava”. Ukupno je sudjelovalo 87 izviđača iz navedene dvije udruge te desetak gostiju koji su ih vikendima posjećivali. Po prvi puta u zadnjih tridesetak godina, na nekoj višednevnoj izviđačkoj aktivnosti, sudjelovali su i izviđači iz družine u osnivanju iz Kotoribe.

  1. Smotra izviđača Hrvatske bila je najveće ovogodišnje višednevno okupljanje djece i mladih u Hrvatskoj. Okupila više od 1800 sudionika iz Hrvatske iz pedesetak izviđačkih udruga te preko 200 sudionika iz sedam europskih zemalja i Izraela. U organizaciji Smotre sudjelovalo je više od 200 mladih i odraslih volontera i izviđačkih voditelja i oko pedeset izvoditelja programa iz partnerskih institucija i organizacija. Svi zajedno bili su smješteni na preko 30 terena, tj. izviđačkih kampova koji su se nalazili u općini Lovinac.

 

Nemoguće je ovdje pobrojati sve programe i aktivnosti koje su bile na raspolaganju izviđačima i građanima, ali vrijedi navesti barem dio njih. Tako su mladi, u ukupno 9 organiziranih centara znanja, imali na raspolaganju stotine radionica i aktivnosti. Gradile su se od drveta  osmatračnice, penjališta, velike ljuljačke i klackalice pa čak i pravi katapulti. Učilo se praviti zaklone u šumi, paliti vatru bez šibica i upaljača, napraviti obrok od kopriva. Mladi su se natjecali u brzinskom postavljanju šatora, morseovoj abecedi, paljenju vatre, ali i sportskim aktivnostima poput izviđačima popularnom Scoutball-u. Na jezeru Sveti Rok izrađivale su se splavi, ali i učile osnove veslanja i spašavanja u vodi. Organizirane su biciklističke radionice i biciklijade po Lici, promatralo noćno nebo i Sunce teleskopima, učilo kako pružiti prvu pomoć unesrećenima. Na arheološkom nalazištu na Cvituši arheolozi su mladima prikazivali osnove arheologije, tehnike iskapanja, organizirali radionice izrade glinenih posuda. Izviđači su učili i planinariti pa su tako zauzeli i najviše vrhove Velebita. Obilazile su se Cerovačke špilje, Nacionalni park Paklenica, Park prirode Velebit pa su mladi mogli iz prve ruke doživjeti prirodne ljepote Like.

 

Poseban dio programa koji su izviđači imali na Smotri bile su volonterske aktivnosti pomoći lokalnoj zajednici. To je nešto što izviđači i inače prakticiraju pa gdje god da dođu, uvijek će napraviti nešto korisno za zajednicu u kojoj borave. Tako su stotine izviđača u Lovincu organizirano uređivale okoliš, farbale su se klupe, vrata od crkve, ograde, uređivao pješčanik u dječjem vrtiću, krčile zarasle obale rječice Ričine te čistilo smeće. Izviđači su mještanima pomagali i piliti i slagati drva, čistiti šume, krčiti zarasle šikare.

U sklopu Smotre organiziran je i prvi hrvatski Festival vještina za život koji je bio namijenjen izviđačima ali i zainteresiranim građanima i roditeljima. Tijekom četverodnevnog festivala provedene su radionice, od radioamaterstva i astronomije do vježbi spašavanja iz potresa i požara, u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Ravnateljstvom civilne zaštite, Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Hrvatskim Crvenim križem i Ličko-senjskom županijom.

 

Osim mnogobrojnih aktivnosti iz programa Smotre i vlastitog programa, izviđači su imali mogućnost sudjelovati na Državnoj izviđačkoj olimpijadi (DIO) za starije izviđače te Izviđačkom olimpijskom višeboju (IOV) za mlađe izviđače.

Zadnji dan prije samog odlaska kućama izviđači su morali srušiti šatore, blagavaonice, montažne kuhinje, jarbol i ostale objekte koji su život u prirodi činili ugodnijima.

 

Sama Smotra završila je svečanim zatvaranje na kojem je veliko hvala upućeno svim volonterima, donatorima i općini domaćinu na nesebičnom radu i trudu koji je uložen u organizaciju ovako velike aktivnosti za djecu i mlade.

Završni izlet

Protekli vikend 18.-19. lipnja Odred izviđača „SIRIUS“ je održao završni izlet za kraj nastavne godine za članove i njihove roditelje. Na izletu su sudjelovale družine iz Varaždina i Čakovca, a održavao se na prostoru udruge „Eko-Drava“ iz Varaždina.
Aktivnost je zamišljena kao svojevrsni prikaz naučenih znanja i vještina koje su mladi izviđači učili kroz godinu dana, a ujedno je poslužila i kao priprema za odlazak na 11. Smotru Saveza izviđača Hrvatske u Lovincu koja će se održavati 11 dana krajem srpnja i početkom kolovoza i na kojoj udruga sudjeluje sa 62 člana.
Po dolasku na teren izviđači su podigli šatore i pripremili sve potrebno kako bi jednu noć proveli u prirodi. U subotu poslijepodne je za djecu osnovnoškolskog uzrasta organizirano malo natjecanje u nekim izviđačkim vještinama kao što su npr. brzinsko vezanje čvorova, brzinsko podizanje šatora i slanje poruke signalnim zastavicama. Nedjeljno jutro iskorišteno je za igre i kraću šetnju do dravske park šume i dravskih bazena, a izlet je završio roštiljem za sve sudionike i njihove roditelje koje su pripremili izviđački voditelji Siriusa. Samu aktivnost je potpomogla udruga „Eko-Drava“ ustupanjem svojeg prostora te se na ovaj način nastavlja međusobna suradnja dvije udruge.

Izvješće s izleta u šumu Topolje

U subotu, 30.04.2022., tridesetak članova Odreda izviđača “Sirius” iz Varaždina i Čakovca krenulo je pješke prema šumi Topolje između sela Slakovca i Ksajpe u Međimurju. Na izletu su provedene razne izviđačke aktivnosti, a osim toga članovi su sami sebi napravili ručak, fine hrenovke u pecivu od tijesta koje su sami u šumskim uvjetima zamijesili. Nastavak je ovo niza aktivnosti na kojima članovi probavaju kuhati u prirodnom okruženju.

Izlet u šumu Topolje

P O Z I V

Odred izviđača „Sirius“ u subotu 30.04.2022. organizira jednodnevni izlet u šumu Topolje između Slakovca i Ksajpe u Međimurju. Na izletu će se obrađivati redovan izviđački program listova za izviđače te program letova za poletarce (izrada vatrišta, izrada ognjišta, izrada zaklona od šatorskih krila, razne igre, …)

Okupljanje je u subotu 30.04.2022.:
Čakovec – III. Osnovna škola u 7,30sati
Varaždin – željeznički kolodvor u 6,40 sati
(vlak kreće nešto kasnije, ali moramo kupiti karte)

Povratak je u subotu 30.04.2022.:
Varaždin – željeznički kolodvor oko 17,35 sati
Čakovec – III. Osnovna škola oko 16,55 sati

Sa sobom treba obavezno ponijeti slijedeću osobnu opremu: voda, sendviči (ili neka druga hrana za taj dan), špaga (tko ima), prikladna topla i slojevita odjeća i obuća, kabanica, izviđačka marama i uniforma (tko ima) te maske za lice jer nam je potrebna za putovanjem vlakom (Varaždin).
Uz izviđački pozdrav.

Rezolucija Zemlja

Družina izviđača “Kotoriba”, u sastavu Odreda izviđača “SIRIUS”, organizirala je povodom Dana planeta Zemlje ekološku akciju čišćenja biciklističkih staza i šetnica Kotoribe koje vode prema “Železnom mostu” prema Mađarskoj. Akcija je održana u sklopu najveće volonterske ekološke kampanje Rezolucija Zemlja, a sama koordinatorica akcije ispred družine izviđača iz Kotoribe bila je učiteljica Romina Volar.

Na ekološkoj akciji je sudjelovalo četrdesetak sudionika, pretežno učenici Osnovne škole Jože Horvata iz Kotoribe, predstavnici općine, učitelji, roditelji te izviđači-volonteri iz Čakovca i Varaždina.

Organizaciju ekološke akcije su potpomogli općina Kotoriba, Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba, lokalno komunalno poduzeće te Večernji list. U nedjelju će ekološku aktivnost čišćenja obale rijeke Mure nastaviti i lokalna udruga Motonautički klub “Mura” Kotoriba.

Na akciji su ispunjena sva očekivanja vezano na količinu sakupljenog otpada i uključivanje vanjskih volontera i članova udruge.

Aktivnost je završila ručkom u organizaciji udruge i osnovne škole te podjelom prigodnih majica akcije svim sudionicima.

Izvješće s izleta na Ham-Pokojec

U subotu, 19.03.2022. 70-ak članova našeg Odreda krenulo je od sela Topličice do izvora rijeke Lonje te smo zatim preko brda i dolina produžili do Planinarskog doma “Lujčekova Hiža” na Ham Pokojcu (cca 10 km šumskog puta). Tamo su provedene razne aktivnosti zajedno sa igrama i zabavom, a za kraj članovi su sami napravili ukusan obrok od banana i čokolade

Izlet na Ham-Pokojec

Odred izviđača „Sirius“ u subotu 19.03.2022. organizira jednodnevni izlet na Ham Pokojec. Ovaj puta na Ham-Pokojec idemo malo drugačijim putem, tj. krenut ćemo iz sela Topličica u blizini Mađareva. Na izletu će se obrađivati redovan izviđački program listova za izviđače te program letova za poletarce (tipovi vatre, vrste ognjišta, izrada zaklona od šatorskih krila, razne igre, …)

 

Okupljanje je u subotu 19.03.2022.:

  • Čakovec – III. Osnovna škola u 8:00 sati
  • Varaždin – parking kod Graberja (groblja) u 8:15 sati

 

Povratak je u subotu 19.03.2022.:

  • Varaždin – parking kod Graberja (groblja) oko 17,45 sati
  • Čakovec – III. Osnovna škola oko 18,15 sati

 

 

Sa sobom treba obavezno ponijeti slijedeću osobnu opremu: voda, sendviči (ili neka druga hrana za taj dan), špaga (tko ima), prikladna topla i slojevita odjeća i obuća, kabanica, izviđačka marama i uniforma (tko ima) te maske za lice jer nam je potrebna za putovanjem autobusom. Cijena izleta je 40 kn za izviđače iz Čakovca i Varaždina, a u nju je uračunat put iznajmljenim autobusom do Topličice (u blizini Madžareva odakle pješačimo do Ham Pokojca) i nazad, te trošak programa. Participacija za izlet se plaća voditelju na jednom od slijedećih sastanaka.

 

Uz izviđački pozdrav,

 

 

Vođa izleta

Jelena Krklec

IDEMO NA ZIMOVANJE “KALNIK 2022”

 

 

POLAZAK !!!!

 

ČAKOVEC

04.01.2022. god. (utorak) u 7,30 sati  ispred 3. Osnovne škole Čakovec

VARAŽDIN

04.01.2022. god. (utorak) u 8,00 sati na parking u Graberju (veliki parking kod groblja )

 

POVRATAK !!!

Povratak sa zimovanja je 07.01.2022. god. (petak)

VARAŽDIN : oko 18 sati parking u Graberju (veliki parking kod groblja).

ČAKOVEC  : oko 18,30 sati ispred 3. Osnovne škole Čakovec.

U ovoj objavi je prikvačen i popis osobne opreme za Zimovanje 2022.

opremaZI

Poziv na zimovanje “Kalnik 2022”

Poštovani roditelji i izviđači,

Odred izviđača “SIRIUS” tradicionalno organizira zimovanje koje će se i ove godine održati u
planinarskom domu Kalnik.
Termin zimovanja je od 4.1.2022. – 7.1.2022. g. tj. ukupno 4 dana (utorak, srijeda,
četvrtak, petak).
Na zimovanju će se obrađivati redovan izviđački program sva tri lista za izviđače te
program letova za poletarce. Organizirat će se programske radionice i polaganje brojnih
vještarstava za izviđače (osmatrač, topograf, zabavljač, kuhar, robinson, domaćin…) te
vještina za poletarce (sanjkaš, yeti, robinson, čuvar prirode…). Na zimovanju će se provoditi
epidemiološke mjere prema preporukama HZJZ.
Cijena zimovanja je 550 kn, a u cijenu je uračunat put iznajmljenim autobusom od
Varaždina odnosno Čakovca do Kalnika, noćenje u planinarskom domu, prehrana u
planinarskom domu te troškovi programa. Način plaćanja je takav da se najmanje 250 kn
uplaćuje na žiro račun Odreda izviđača „SIRIUS“, IBAN: HR3225030071100011644 uz
napomenu „Zimovanje 2022 – ime djeteta“ najkasnije do 17.12.2021. god., a preostalih 300
kn uplaćuje se do 4.1.2022. god. Moguće su uplate i u cijelosti do 17.12.2021. god.
Budući je smještaj u planinarskom domu ograničen brojem, prijave se zaprimaju do
popunjenja kapaciteta. Svoje mjesto možete osigurati uplatom prvog obroka od 250 kn.
Prijave nakon 17.12.2021. moguće su samo ukoliko bude slobodnih mjesta. Pravo odlaska na
zimovanje imaju samo redovni članovi Odreda, tj. svi stari članovi te novi članovi koji su
platili cijelu članarinu.
Mjesto i vrijeme polaska i povratka te popis potrebne opreme dobit će te na jednom od
sljedećih sastanaka, a najkasnije do 17.12.2021. godine.
Postoji mogućnost da će se za sudjelovanje na zimovanje morati testirati brzim testom.
U tom slučaju kao udruga ćemo dogovoriti jeftiniju cijenu testiranja za sve sudionike
zimovanja (procjena je od 60-100 kn).
U vezi zimovanja roditelji i članovi mogu dobiti sve potrebne obavijesti kod svojih
voditelja odnosno na online roditeljskom sastanku koji će biti organiziran najkasnije sredinom
prosinca preko zoom platforme.

Uz izviđački pozdrav!
UPRAVA ODREDA

Prijava za zimovanje