Ulicama Varaždina 2017

Ulicama Varaždina

Ulicama Varaždina

U subotu 21.10.2017. god., u organizaciji Odreda izviđača “Sirius”, po jubilarni dvadeseti puta uspješno je organizirana tradicionalna akcija “Ulicama Varaždina”.

U Varaždinu su se po toplom i sunčanom vremenu i ove godine okupili izviđači, pretežno učenici osnovnih i srednjih škola sjeverne i sjeverozapadna Hrvatske. Na akciji je sudjelovalo 330 izviđača iz trinaest izviđačkih udruga (iz Zagreba O.I. „Savski Gaj“, O.I. „Plamen“, O.I. „Jelen“, O.I. „Eucalyptus“, O.I. „Javor“, O.I. „N.B. Đebo“ i 28. SDI „Dubrava“, iz Lepoglave O.I. „Lepoglava“, iz Koprivnice i sv. Martina pod Okićem O.I. „Kamengrad“ i O.I. „Bijeli Javor“, iz Samobora O.I. „Samobor“, iz Đurđevca O.I. „Picoki“ i iz Varaždina i Čakovca O.I. „Sirius“). Otvaranje i zatvaranje akcije odvijalo se na prostorima V. Osnovne škole u Varaždinu.

Osnovni cilj akcije je bio upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu. Također, kao jedan od ciljeva akcije je bila promocija Grad Varaždina kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. Posebnost ovogodišnje akcije da su se u sklopu akcije „Ulicama Varaždina“ održala još dvije izviđačke akcije, „Jesenske igre poletaraca regija Sjever“ te međunarodna akcija JOTA (Jamboree On The Air).

Šesnaest ekipa izviđača i dvanaest ekipa poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igre „Poznavanje životinja“, „Piramida“, „Zmije“ i „Tajni put“, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke). Starije ekipe su morale proći ukupno trinaest, a mlađe dvanaest kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu. Aktivno su sudjelovali i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu sa sedam kontrolnih točaka. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali u restoranu „Raj“.

Nakon natjecanja održane su dodatne edukativne igre vezane uz prevenciju ovisnosti o drogama i alkoholu uz pomoć naočala za simulaciju različitih stupnjeva opijenosti organizma. Nakon natjecateljskog dijela i igara, za sve sudionike je organiziran posjet Muzeju vatrogastva uz stručno vodstvo kustosa muzeja.

Kao i prošle godine, u suradnji sa Radio klubom Međimurje, odvijala se međunarodna radioamaterska izviđačka aktivnost JOTA (Jamboree On The Air). Uspostavljen je kontakt sa izviđačima iz nekoliko europskih zemalja.

Akcija „Ulicama Varaždina“ je dijelom natjecateljskog karaktera pa su poznati i pobjednici u starijoj kategoriji. Tako su prvo i drugo mjesto osvojile ekipa Odreda izviđača „Kamengrad“ iz Koprivnice dok je treće mjesto osvojila ekipa Odreda izviđača „Bijeli Javor“ također iz Koprivnice.

Organiziranje akcije potpomogli su Grad Varaždin putem sufinanciranja projekta „Scout Search – snalaženje u prostoru – u gradu i prirodi“, Savez izviđača Hrvatske, GD CK Čakovec te V. Osnovna škola Varaždin.

Bodovnu listu možete pogledati ovdje

Pogledaj galeriju

Ulicama Varaždina 2017

Tradicionalna akcija našeg odreda pod nazivom “Ulicama Varaždina” održat će se jubilarnu dvadesetu godinu za redom. Do sada je na našoj akciji sudjelovalo preko 5000 sudionika iz četrdesetak izviđačkih udruga.

Cilj akcije je kao i proteklih godina upoznavanje znamenitosti Grada Varaždina te snalaženje u njemu. Akcija će se održati u subotu 21.10.2017. godine.

Osnovni dio akcije je prelazak staze kroz Grad Varaždin (za poletarce i mlađe izviđače). Izviđači-istraživači i brđani također će biti u mogućnosti preći za njih posebno pripremljenu stazu.

U terminu održavanja akcije zainteresirani sudionici će moći sudjelovati i u međunarodnoj skautskoj akciji JOTA (Jamboree-on-the-Air) koju tradicionalno pripremamo u suradnji sa radioklubom “Međimurje”.

Prelazak staze

Staza se sastoji od više kontrolnih točaka koje ekipe uz pomoć plana grada te dodatnih uputa i zadataka prolaze. Neke kontrolne točke su „žive“, tj. na njima se nalaze kontrolori dok su ostale „mrtve“. Na svakoj kontrolnoj točki ekipe obavljaju zadatke čije izvršenje se boduje.

Kao i prošle godine i ove ćemo imati dvije kategorije ekipa, poletarce i izviđače. Moguće su i mješovite ekipe ali tada se one natječu kao i do sada u izviđačkoj konkurenciji u kojoj će biti proglašeni i pobjednici.

Ekipe se sastoje od pet i više članova. Ekipe poletaraca na stazu idu sa svojim vođom jata. U slučaju većeg broja ekipa (40 i više) formirat će se ekipe od više članova.

Svake godine zadaci na stazi se malo mijenjaju pa navodimo samo one zadatke koji se ove godine neće promijeniti: pronalaženje kontrolnih točaka razmještenih po gradu, kviz znanja – o izviđačkoj organizaciji i Varaždinu, vezanje čvorova za mlađe izviđače (ambulantni, zastavni i detektivski), brzinski prolaz dijela staze te još četiri jednostavna natjecanja gdje se boduju preciznost i/ili brzina (štafetne igre i sl.). Za poletarce će biti pripremljene posebne, tematski povezane igre.

Ako pojedine udruge budu željele dodatno razgledati Varaždin to će biti moguće u vremenu čekanja rezultata. Ukoliko organizator procijeni da zbog prevelikog broja ekipa neće biti u mogućnosti proglasiti pobjednike, rezultati će biti objavljeni na Internetu, dok će na zatvaranju akcije biti podijeljena priznanja.

Kotizacija akcije iznosi 40 kuna po sudioniku, a u nju je uključen:

  • doručak

  • ručak

  • priznanje za sve ekipe i izviđačke udruge

  • nagrade i diplome najuspješnijim ekipama

  • naljepnica sa znakom akcije za svakog sudionika

  • mogućnost sudjelovanja u međunarodnoj akciji JOTA

  • igra i zabava

Budući je trošak akcije dosta velik kotizaciju plaćaju svi sudionici.

Otvaranje akcije počinje u subotu 21.10.2017. god. u 10,00 sati, a ekipe bi trebale doći do V. Osnovne škole u Varaždinu (F. Kurelca 11/1) do 9,30 sati. Ako možda zbog prijevoza niste u mogućnosti doći do 9,30 javite nam pa ćemo se dogovoriti o mogućem kasnijem startu na stazu.

Akcija završava oko 18,00 sati.

Akcija će se održati i u slučaju kiše ili snijega pa Vas molimo da obavijestite svoje članove da ponesu prikladnu odjeću i obuću. Budući će se u slučaju lošeg vremena dio aktivnosti održavati u dvorani osnovne škole, članovi su obavezni ponijeti papuče ili tenisice za dvoranu.

Kontakt e-mail adresa i telefon za prijave i informacije:

e-mail: ulicama-varazdina@oi-sirius.hr

099/243 16 61 (Oskar Ježovita)

099/678 85 40 (Miroslav Komes)

Molimo Vas da prijave obavite najkasnije do 14.10.2017. godine na način da nam javite točan broj sudionika, vrijeme i način dolaska (najbolje e-mailom) te uplatite najmanje 20 kuna po članu na žiro račun (IBAN): HR3225030071100011644. Nakon navedenog datuma, ukoliko bude mjesta, kotizacija iznosi 50 kn.

Cijenili bi kada biste nam i prije navedenog roka najavili svoj dolazak, a zadržavamo pravo da prijave nakon 14.10.2017. ne uzmemo u obzir, a sve u svrhu što kvalitetnijeg organiziranja naše akcije.

Prijavnicu možete preuzeti ovdje