Izlet Kumrovec, Tuheljske toplice, Krapina

Kromanjonac

U subotu, 21. veljače zaputili smo se u krajeve hrvatskog zagorja koji imaju toplu vodu iz doba kad je ljudski rod još nije izmislio.

Na tom putu smo prvo posjetili muzej “Staro selo” u Kumrovcu, gdje smo se na trenutak vratili u prošlost šetajući među starim kućama te razgledavali postave koje prikazuju stare običaje hrvatskog zagorja.

Nakon Kumrovca odlučili smo se okupati, pa smo stali u Tuheljskim toplicama. Nakon slobodne zabave u svim bazenima, polagali smo vještine žabice, ribice i vještarstvo plivača.

Na kraju smo posjetiti davne nam pretke iz pećine pokraj Krapine, te smo tom prigodom posjetili i Odred Izviđača “Hrvatsko Zagorje” 🙂

Pogledaj galeriju

JOTA 2014

Za stanicom…

U subotu, 18.10.2014., u sklopu izviđačke akcije “Ulicama Varaždina”, održana je JOTA (Jamboree On The Air). JOTA akciju su u tehničkom smislu odradili Rocco (9A5BRR) i Tomy (9A5ALL) iz radiokluba “Međimurje”.
Od opreme je korišten primopredajnik Kenwood TS-480 i mobilna multiband GP antena (made by Predrag, 9A3ZI), radili smo pod klupskim znakom 9A1CAL (/J) iz lokatora JN86EH, a dodijeljen nam je JID: 5HR26B.
JOTA akcija je trebala početi u 11h, odmah nakon postrojavanja, međutim, zbog nezaobilaznih tehničkih problema došlo je do kašnjenja od dvadesetak minuta, što je dovelo do malog odstupanja od prvobitnog plana da akciju otvore brđani (koji su žurili na stazu). Ipak, nakon uspješno istestirane opreme uspjeli smo “uloviti” mlađu brđanku Krunu iz Zagreba koja je odradila prvu JOTA vezu sa nizozemskom scout radioamaterskom stanicom PA3HNT.
Nakon dvije veze, zbog obaveza izviđača u akciji “Ulicama Varaždin” napravili smo pauzu do njihovog povratka te nastavili s radom malo prije 16h. Do kraja akcije (nešto prije 18h) odrađeno je ukupno 12 veza sa scout stanicama iz raznih država (Turska, Nizozemska, Portugal, Engleska, Švedska, Grčka, Norveška, Ukrajina i Danska), što nije malo s obzirom na vremenski prozor, specifičan način rada i trajanje pojedinih veza. Osim toga, u relativno malom frekvencijskom opsegu dodjeljenom izviđačima istovremeno je radilo desetak scout stanica, dok se stotine ostalih, baš kao i mi pokušavalo izboriti za vezu sa već radećim stanicama ili slobodnu frekvenciju.
U JOTA akciji su se posebno istakli Ilija (Odred izviđača Sirius) koji je odradio najviše pojedinačnih veza i Julija (Odred izviđača Sirius) koja je odradila najzanimljiviju vezu, sa nizozemskom stanicom PA1AT – Naime, dio veze je odrađen na nizozemskom jeziku na opće iznenađenje i oduševljenje sugovornika s druge strane (Gerry). Na taj je način srušena jezična barijera između nizozemskih poletaraca koji (još) ne govore engleski i hrvatske planinke koja vrlo dobro govori nizozemski.

Ulicama Varaždina 2014

Postrojavanje

U subotu 18.10.2014. god., u organizaciji Odreda izviđača “SIRIUS” iz Varaždina, po sedamnaesti puta uspješno je organizirana tradicionalna akcija “Ulicama Varaždina”.
U Varaždinu su se, po iznimno lijepom vremenu, i ove godine okupili izviđači, pretežno učenici osnovnih i srednjih škola. Na akciji je sudjelovalo oko 250 izviđača iz trinaest izviđačkih udruga iz O.I. “KAMENGRAD” Koprivnica, O.I. “LEPOGLAVA” Lepoglava, O.I. “SAVSKI GAJ” Zagreb, 28. SDI “DUBRAVA” Zagreb, O.I. “PICOKI” Đurđevac, O.I. “BILOGORCI” Sedlarica, O.I. “HRVATSKO ZAGORJE” Krapina, O.I. “BETLEHEM” Kutina, O.I. “SAMOBOR” Samobor, O.I. “KALNIK” Križevci, O.I. “SPIDER” Duga Resa, O.I. “DABAR” Ivanić Grad i domaćini OI “SIRIUS” Varaždin. Otvaranje i zatvaranje akcije odvijalo se na prostorima V. Osnovne škole u Varaždinu.
Osnovni cilj akcije je bio upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu. Također, kao jedan od ciljeva akcije je bila promocija Grad Varaždina kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske.
Dvadeset i dvije ekipa izviđača kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada sa ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igra „Školica“, igra „Hodanje po furkima“, igra „Nošenje ping-pong loptice u žici“, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke). Ekipe su morale proći ukupno jedanaest kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu.
Aktivno su sudjelovali i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu sa sedam kontrolnih točaka. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali u novootvorenom studentskom restoranu nakon čega su imali priliku posjetiti Muzej hrvatskog vatrogastva te sudjelovati u JOTA.
Kao i prošle godine, u suradnji sa Radio klubom Međimurje, odvijala se međunarodna radioamaterska izviđačka aktivnost JOTA (Jamboree On The Air). Uspostavljen je kontakt sa izviđačima iz Turske, Nizozemske, Portugala, Engleske, Švedske, Grčke, Norveške, Ukrajine i Danske.
Akcija „Ulicama Varaždina“ je natjecateljskog karaktera pa su poznati i pobjednici. Tako je prvo mjesto osvojila ekipa Odreda izviđača „Kamengrad“ iz Koprivnice, drugo mjesto ekipa Odreda izviđača „Lepoglava“ iz Lepoglave te treće mjesto ekipa Odreda izviđača „Savski Gaj“ iz Zagreba.
Kao i proteklih godina i ove godine su organiziranje akcije potpomogli Grad Varaždin i V. Osnovna škola Varaždin.

Pogledaj galeriju

Logorovanje 2014

Ljetovanje…

Ove godine članovi Odreda izviđača “Sirius” iz Varaždina, održali su već tradicionalno ljetno logorovanje zajedno s članovima Odreda izviđača “Hrvatsko zagorje” iz Krapine, u kampu smještenom nedaleko Vrsara od 1. do 11.8. Na logorovanju je kuhala profesionalna kuharica. Izviđači su bili podijeljeni u patrole imena L-equipe (vođa Matej Rusman), Ta i Ta (vođa Dominik Brodar) te jato Komarci (vođa Josip Šimunić), te patrola brđana (vođa Ljubica Gašparić). Tijekom njihova boravka svaka patrola je preuzimala zaduženja, kao što su noćno dežuranje (noćno stražarenje), pomaganje u kuhinji, briga za sanitarije i smeće kao i dežurstva na plaži. Također su bili organizirani i izleti u Dino park u Funtani te Limski zaljev.
Izviđači su imali prilike polagati razne vještine i vještarstva, od čega ćemo između ostalih spomenuti šutnju te gladovanje. Svladavani su osnovni izviđački sadržaji kao što su čvorovi, prva pomoć te signalizacija, a izvan programa imali su priliku naučiti i nešto o fotografiji i umijeću fotografiranja od fotografa Matije Miklaužića. Organizirane su izviđačke igre te natjecanja, a u večernjem dijelu programa šaljivi skečevi, te interesantni putopisi Rusije te bliskog istoka pri čemu valja izdvojiti Iran, Azerbajđan, Kazahstan te Afganistan. Da na logoru nipošto nije bilo dosadno svjedoči zgoda kada su se dva dežurna zakartala te su im za šalu uvijek spremni brđani ukrali zastave za čije su čuvanje bili odgovorni pa su za kaznu morali ispeći 200 palačinki, da bi vratili zastave natrag.
Stvorena su nova prijateljstva, učvršćena neka stara, a sjećanja na logorovanje zauvijek će ostati urezana u sjećanja sudionika.

Pogledaj galeriju

Zimovanje 2014

Na livadi

Kao i proteklih godina varaždinski izviđači tradicionalno su započeli godinu odlaskom na zimovanje pa je ove godine dvadeset članova udruge Odred izviđača „SIRIUS“ iz Varaždina, zajedno sa šest članova Odreda izviđača „Siniša Pavković“ iz Križa, sudjelovalo na zimovanju u planinarskom domu Kalnik. Osim navedenih udruga u istom terminu na zimovanju je bilo i devet izviđača iz Zagreba, a tijekom vikenda posjetilo nas je i desetak roditelja i članova. Zimovanje je trajalo četiri dana u vremenskom periodu od 4. do 7. siječnja 2014. godine.
Najmlađi sudionici zimovanja bili su učenici drugih do osmih razreda II. i V. Osnovne škole iz Varaždina te nekoliko učenika sa ostalih varaždinskih i čakovečkih osnovnih i srednjih škola.
Planinarski dom Kalnik smješten je na gori Kalnik na 480 metara nadmorske visine. U blizini planinarskog doma nalaze se zidine Starog grada Kalnik koje se prvi puta spominju početkom 13. stoljeća kada iz posjeda kralja Andrije II. prelaze hrvatskom banu Dinku Očiću. Ostale znamenitosti Kalnika su poučna staza otvorena 1996. godine, stijene “sedam zubi” te novopostavljeni smjerokaz u blizini vrha Kalnika.
Budući je tijekom cijelog zimovanja prevladavalo toplo i djelomično sunčano vrijeme, program zimovanja prilagođen je skoro proljetnim uvjetima pa su izviđači imali priliku učiti nove vještine putem raznih radionica (topografska radionica, Robinson, …), patrolnih i jatnih sastanaka te aktivnostima na otvorenom (podizanje šatora i zaklona od šatorskih krila, učenje o životu u prirodi, sportske izviđačke igre i dr.). Kroz provođenje raznovrsnog programa i polaganje vještina poletaraca (Robinson i Domaćin) i izviđačkih vještarstava (Domaćin i Topograf) izviđači su stekli nova korisna znanja.
Organizirano je propješačena poučna staza, a dio izviđačkih voditelja, u sklopu priprema za nadolazeća izviđačka orijentacijska natjecanja, prošli su zahtjevan put prelazeći tzv. “sedam zubi” koje čine stijene koje se pružaju od planinarskog doma prema vrhu Kalnika.
U kasnim popodnevnim satima organizirane su radionice na kojima su se izviđači mogli upoznati sa osnovama topografije (crtanje krokija i skice pod kutem) te raznim likovnim tehnikama (rad sa glinamolom, crtanje, kolaž, …).
Na kraju zimovanja sudionicima su podijeljene prigodne diplome za osvojena mjesta u natjecanjima i ostalim aktivnostima zimovanja.

Pogledaj galeriju

Lipsus 2013

Varaždinski izviđači ponovili su veliki uspjeh na 15. izviđačkom orijentacijskom natjecanju za starije izviđače pod nazivom „Lipsus 2013“ održanom od 25.-27.10.2013. god. u okolici Kostrene.
U ukupnom poretku od devet ekipa iz Hrvatske te jedne iz Bosne i Hercegovine, ekipa „Atomski mrav“ sastavljena od članova Odreda izviđača “SIRIUS” iz Varaždina te članova odreda izviđača „Siniša Pavković“ iz Križa, drugu godinu za redom osvojila je 1. mjesto.
Natjecateljski dio održavao se od subote do nedjelje. Prva disciplina s kojom je krenulo natjecanje je disciplina signalizacije mornaričkim zastavicama u kojoj je varaždinsko-kriška ekipa bila najbolja. Nakon ove discipline uslijedio je start na kojem su sve ekipe dobile topografske zadatke koje su morale riješiti na karti kako bi odredile kontrolne točke. Nakon toga su ekipe krenule na stazu koja se sastojala od šest kontrolnih točaka i cilja. Staza je bila dugačka oko 12 do 15 km, a pružala se djelomično uz more pa po teško prohodnom krševitom terenu iznad Bakra. Ekipe su prosječno na stazi bile oko 9 sati.
Neki od zadataka koji su rješavani na stazi su topografski radovi profil terena, skica terena, kroki terena, skica hoda po azimutima te skica dijela puta. Uz sve to trebalo je izraditi herbarij i voditi dnevnik puta. Postojao je i brzinski dio staze na kojem je trebalo u što kraćem vremenu preći put između dvije kontrolne točke. Na večer je uslijedilo natjecanje u gađanju ručno napravljenim lukom i strijelom te natjecanje u slanju poruke zviždaljkom uz korištenje morseovih znakova.
U nedjelju su se održale discipline brzinskog vezanja čvorova i hod po azimutu nakon čega je uslijedilo proglašenje pobjednika i zatvaranje akcije. Ekipama se obratio zamjenik načelnika Kostrene, a organizatori su uručili nagrade i pehare pobjednicima. Iduće godine ekipa će pokušati i po treći puta osvojiti ovo natjecanje, s čime će steći pravo na trajno zadržavanje prijelaznog pehara.

Ulicama Varaždina 2013

Postrojavanje

U subotu 19.10.2013. god., u organizaciji Odreda izviđača “SIRIUS” iz Varaždina, po šesnaesti puta uspješno je organizirana tradicionalna akcija “Ulicama Varaždina”.
U Varaždinu su se, po iznimno lijepom vremenu, i ove godine okupili izviđači, pretežno učenici osnovnih i srednjih škola. Na akciji je sudjelovalo oko 180 izviđača iz devet izviđačkih udruga iz Krapine, Lepoglave, Zagreba, Đurđevca, Koprivnice, Sedlarice i Varaždina. Otvaranje i zatvaranje akcije odvijalo se na prostorima V. Osnovne škole u Varaždinu.
Osnovni cilj akcije je bio upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu. Također, kao jedan od ciljeva akcije je bila promocija Grad Varaždina kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. Petnaest ekipa izviđača kretalo se po Varaždinu pomoću plana grada sa ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igra „Izviđačka alka“, igra „Gusjenica“, igra „Puhni-Pukni“, igra „Vrtoglavi nogomet“, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke). Ekipe su morale proći ukupno 13 kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu.
Aktivno su sudjelovali i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu sa 7 kontrolnih točaka. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali u restoranu „Raj“ te su ostatak vremena iskoristili za druženje i bolje upoznavanje grada.
Kao i prošle godine, paralelno u vremenu čekanja rezultata, u suradnji sa Radio klubom Međimurje, odvijala se međunarodna radioamaterska izviđačka aktivnost JOTA (Jamboree On The Air). Uspostavljen je kontakt sa izviđačima iz nekoliko europskih država.
Akcija „Ulicama Varaždina“ je natjecateljskog karaktera pa su poznati i pobjednici. Tako je prvo mjesto osvojila ekipa Odreda izviđača „Bilogorci“ iz Sedlarice, drugo mjesto ekipa Odreda izviđača „Picoki“ iz Đurđevca te treće mjesto također ekipa Odreda izviđača „Bilogorci“ iz Sedlarice. Ovo je drugi puta za redom da ekipa iz Sedlarice osvaja prvo mjesto čime su potvrdili svoje veliko poznavanje grada Varaždina.
Kao i proteklih godina i ove godine su organiziranje akcije potpomogli Grad Varaždin i V. Osnovna škola Varaždin.

Pogledaj galeriju