Đeboree 2015

Natjecateljska ekipa

Jedan dio patrole “Jazavci” se 25. travnja odlučio za malu avanturu u kojoj su prije izleta na Belecgrad sujedlovali na Đeboree-u. Tom prigodom su osvojili dva pehara:

Jedan za 2. mjesto ukupno, a drugi za 1. mjesto u disciplini podizanja zaklona.
Bravo za ekipu, i bravo za predvodnika Oskara koji ih je dobro istrenirao 🙂

Pogledaj galeriju

 

Belecgrad 2015

Belecgrad

Sunčani vikend 25. i 26. travnja proveli smo na jugozapadnim obromcima Ivanšćice, ispod tvrđave Belecgrad, gdje smo uz boravak u šumi, igru i veselje svladavali izviđački program. Spavali smo u planinarskoj kući “Belecgrad”, a scoutball utakmicu sa “tribina” pratilo je nekoliko desetaka znatiželjnih planinara 🙂

Pogledaj galeriju

Prvi Zbor Družine “Pozoj”

Zbor

u srijedu, 22. travnja 2015., u holu III. Osnovne škole Čakovec, održan je prvi Zbor izviđačke družine „Pozoj“ iz Čakovca. Svečanim zborom, ispred voditelja i članova Odreda Izviđača „Sirius“ iz Varaždina, roditelja, uzvanika i gostiju, obilježeno je ponovno pokretanje izviđačke organizacije u Čakovcu nakon više od dva desetljeća pauze. Družina izviđača „Pozoj“ biti će sastavni dio Odreda izviđača „Sirius“ kao njegova treća družina. Putem Odreda članovi družine će biti učlanjeni u Savez izviđača Hrvatske te WOSM (World Organization of the Scout Movement), organizacije koja u Svijetu broji preko 38 milijuna članova.

Za ime Družine uzeto je ime “Pozoj” po istoimenom zmaju, koji prema poznatoj legendi ovih krajeva spava ispod grada Čakovca.

Pozoj je velik baš kao i osnivanje nove izviđačke družine u Čakovcu – Glava mu je ispod starog grada Čakovca, a rep ispod crkve sv. Nikole.

Iako se na Pozoja, kroz legendu u kojoj, bude li uznemiren, uzrokuje potrese i poplave gleda u negativnom kontekstu, za ime je odlučeno zbog njegove snage i dugogodišnjeg sna iz kojeg se budi izviđaštvo u gradu Čakovcu.

Trenutno se družina sastoji od jedne mješovite patrole “Jazavci“, koja djeluje na III. Osnovnoj školi Čakovec, a koja je neformalno počela s radom u siječnju ove godine. Družina trenutno broji 16 izviđača koji su u sklopu ceremonije prvog zbora svečano dali Zavjet izviđača. Plan je početkom iduće školske godine proširiti družinu i na druge osnovne škole u Čakovcu čime će se brojno stanje povećati.

Na svečanom Zboru družine „Pozoj“ prisutnima se ispred grada Čakovca obratio g. David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca, gđa Mirjana Friganović, ravnateljica III. Osnovne škole Čakovec, g. Željko Medved, posljednji starješina Saveza izviđača općine Čakovec, gđa Antonija Plantak, posljednja starješina čete koja je radila na III. Osnovnoj školi Čakovec te gđa Agneza Siladi, bivši predvodnik poletaraca na III. Osnovnoj školi.

Družina će ove godine sudjelovati na dvodnevnom Zborovanju Saveza izviđača Hrvatske, dvodnevnim izletima na Belecgrad i gornje Međumurje, desetodnevnoj Smotri izviđača regije Sjever te ostalim aktivnostima iz plana aktivnosti.

Pogledaj galeriju

Zelena čistka

SmeceVOS

Rezultat akcije

U subotu, 18.04.2015, izviđači Odreda “Sirius” sujedlovali su u akciji “Zelena čistka” u sklopu koje su čistili livadu između V. OŠ, HZZ-a, Kauflanda i doma umirovljenika.

Da budemo precizniji, zbog obima smeća skoncentriranog na samom dnu livade bliže HZZ-u, zadržali smo se na samom početku. Količina smeća na tom mjestu je nepojmljiva a namjere i motivi ljudi koji ga dovoze neshvatljivi.

Na slici možete vidjeti količinu prikupljenog smeća na svega 600-tinjak metara kvadratnih koje desetljećima sakriva gusto grmlje.

Čuvajmo Dravski park

sirius155U utorak, 14. travnja održan je prvi dio ekološke akcije “Čuvajmo Dravski Park” u sklopu ekološkog projekta “Izviđači i priroda – ekologija u praksi”. Kao i proteklih desetak godina pronađene su i kartirane divlje deponije smeća u Dravskom parku kao podloga za čišćenje.

Stanje na dan 14.04.2015 možete pogledati ovdje

 

 

Prvi zbor družine Pozoj

pozoj

3. Družina Izviđača “Pozoj”

Spavao je dugo naš Pozoj, tek ga stariji pamte,
I pričaju o njemu kraj logorske vatre.
Slušaju to naraštaji novi,
Dok im plamen novi u očima gori.
Izviđački je duh nemiran,
A put ga zove u pustolovine nove.
Svoj cilj on zna,
Osniva se nam se izviđačka Družina!

U srijedu, 22. travnja 2015. s početkom u 19h, u III. OŠ Čakovec održat će se prvi zbor 3. Družine “Pozoj” iz Čakovca.

Dvodnevni izlet na Belecgrad

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Planinarska kuća “Belecgrad”

Odred izviđača “SIRIUS” organizira dvodnevni izlet na Belecgrad (dio Ivanščice). Izlet će se održati od 25.04-26.04.2015. godine (subota i nedjelja). Više o samom mjestu izleta možete vidjeti na (http://www.belecgrad.com).

Na izletu će se obrađivati redovan izviđački program listova za izviđače te program letova za poletarce (putni znakovi, čvorovi, signalizacija, izrada zaklona od šatorskih krila, razne igre, …).

Participacija za izlet je 80 kn, a plativa je u dvije rate. Prvu ratu u iznosu od 40 kn kojom se prijavljujete za sudjelovanje na izletu trebalo bi platiti na jednom od slijedećih izviđačkih sastanaka, a najkasnije do 20.04., kako bi znali točan broj sudionika zbog organizacije prijevoza. Drugu ratu u iznosu od 40 kn možete platiti na dan polaska na izlet. U cijenu izleta uključen je prijevoz autobusom od Varaždina do Beleca i natrag, troškovi noćenja u planinarskom domu Belecgrad te troškovi programa.

Sudionici izleta dužni su ponijeti hranu za dva dana (sendviči, voda ili sokovi, konzerve…), mali ruksak, kabanicu ili šatorsko krilo, vreću za spavanje, špagu od 1 m, izv. bilježnicu i olovku, papuče, izv. uniformu (tko ima) te ostalu prikladnu odjeću i obuću.

Mjesto sastanka za polazak iz Čakovca je 7:45 ispred III.OŠ Čakovec8:00 ispred odredskih prostorija na V.OŠ Varaždin dana 25.04.2015. (autobus kreće nešto kasnije). Vrijeme povratka je 26.04.2015. oko 18,00 sati, također ispred odredskih prostorija u Varaždinu, te 18:15 u Čakovcu.

U vezi izleta roditelji i članovi mogu dobiti sve potrebne obavijesti kod svojih predvodnika.

Izlet u Dravsku park šumu Varaždin

Priprema vatrišta za kobasice 🙂

21.03.2015. izletjeli smo se po Dravskoj park šumi u Varaždinu. Nakon što smo se dobro iscrpili nogometom i raznim izviđačkim igrama te pripremama za takmičenja, odlučili smo si pripremiti ručak. Naučili smo napraviti ložište te smo si ispekli kobasice i jegere. Do kraja dana su starije dobne skupine učile dizati i rušiti šator, dok su poletarci proveli vrijeme na obližnjem dječjem igralištu.

Pogledaj galeriju

Jing Jang 2015

Galerija

Pobjednička ekipa

Od 27.03. do 29,032015. dvije ekipe iz našeg Odreda sudjelovale su na JIN JANG-u u okolici Omiša. Eipa “Atomski mrav” koja je bila sastavljena od naših članova i članova O.I. “Siniša Pavković” osvojila je 1. mjesto, dok je ekipa “Termiti” osvojila odlično 10. mjesto u ukupnom poretku. Čestitamo svima koji su se natjecali u obje ekipe 🙂

Pogledaj galeriju