Odredsko pranje 2020

U subotu, 29.02.2020. Odred izviđača SIRIUS organizira jednodnevni izlet na Čakovečke bazene – tradicionalno odredsko pranje 🙂

Vremena i mjesta okupljanja:

– Varaždin: 10:00 na željezničkom kolodvoru Varaždin

– Čakovec: 10:30 ispred III. OŠ Čakovec

Vremena i mjesta za povratak:

– Čakovec: 17:00 ispred III. OŠ Čakovec

– Varaždin: 17:30 na željezničkom kolodvoru Varaždin

Cijena izleta za članove Odreda/Družina iz Varaždina je 45kn, odnosno 35kn za članove iz Čakovca, a uključuje kartu za vlak (za Varaždince), ulaznicu za bazene te materijal za program.

OPREMA i OSTALE NAPOMENE: Sudionici izleta obvezni su na izlet ponijeti izviđačku uniformu (tko ima), zdravstvenu iskaznicu, izviđačku iskaznicu (tko ima), kupaći kostim, ručnik, sušilo za kosu , gel za tuširanje ili šampon, kabanicu u slučaju kiše i ZIMSKU KAPU. Sudionici izleta trebaju ponijeti hranu za ručak (sendviči, sok ili voda). Za sve dodatne informacije možete upitati svoje voditelje.

14. Zborovanje Saveza izviđača Hrvatske

Savez izviđača Hrvatske organizira 14. Zborovanje Saveza izviđača Hrvatske koje će se održati u Rijeci (izvršni organizator je “Savez izviđača Rijeke”) u vremenskom periodu od 16.05.-17.05.2020. (subota i nedjelja). Na zborovanju će kao i proteklih godina sudjelovati i članovi našeg Odreda. Samo Zborovanje okupit će više od tisuću izviđača iz cijele Hrvatske, a tijekom dva dana bit će organizirani mnogi zanimljivi sadržaji za najmlađe članove te za one nešto starije (Državna izviđačka olimpijada, sportska i izviđačkanatjecanja, radionice i dr.).

Subvencionirana participacija za odlazak na Zborovanje za članove Odreda izviđača „Sirius“ je 200 kn. Način plaćanja je takav da se najmanje 50 kn uplaćuje na žiro račun Odreda izviđača „SIRIUS“, IBAN: HR3225030071100011644 uz napomenu „Zborovanje 2020 – ime djeteta“ najkasnije do 28.02.2020. god. što se smatra prijavom, a preostalih 150 kn uplaćuje se također na žiro račun Odreda do 05.05.2020. Moguće su uplate i u cijelosti do 28.02.2020. god. S obzirom da smo ograničeni kapacitetom autobusa prijave se zaprimaju do popunjenja istog. U participaciju je uključen prijevoz iznajmljenim autobusom od Čakovca i Varaždina do Rijeke i natrag, prehrana za oba dana (od ručka u subotu do ručka u nedjelju) te troškovi programa. Participacija je snižena jer dio troškova putovanja sufinancira naš Odred putem projekata i članarine.

Ovim putem se pozivaju svi zainteresirani članovi da se najkasnije do 28.02.2020. god. (petak) prijave svojim voditeljima i uplate dio participacije kako je gore navedeno. Prijave nakon navedenog roka biti će moguće samo ako organizator dozvoli ali će sigurno biti po nešto većoj cijeni.

Svi sudionici dužni su ponijeti osobnu opremu za dva dana (rezervna odjeća i obuća, izviđačka uniforma i marama (tko ima), izviđačka knjižica, zdravstvena iskaznica, vreća za spavanje, kabanica, izv. bilježnica, voda, špaga od 1 m, …).

Spavanje je organizirano u čvrstom objektu (dvorana) na zračnim madracima ili krevetima. Ukoliko ne posjedujete vreću za spavanje javite nam pa ćemo Vam je probati osigurati.

Mjesto i vrijeme sastanka za polazak te vrijeme povratka doznat će te najkasnije tjedan dana prije polaska.

U vezi akcije roditelji i članovi mogu dobiti sve dodatne obavijesti kod svojih voditelja ili na e-mail info@oi-sirius.hr.

Skupština 2020

U subotu 15. veljače 2020. godine održana je 33. godišnja Skupština Odreda izviđača „Sirius“. Skupštini su osim punoljetnih članova s pravom glasa kao gosti prisustvovali i svi ostali članovi udruge, pretežno djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Tom prigodom su svi novi članovi dali obećanje poletaraca odnosno izviđački zavjet čime su stekli pravo na nošenje izviđačke uniforme i marame te postali punopravni članovi izviđačke udruge te svjetskog skautskog pokreta.
U drugom dijelu Skupštine pročitano je programsko, financijsko i materijalno izvješće za 2019. godinu od čega je najbitnije za spomenuti organizacija četverodnevnog zimovanja na Kalniku, devetodnevno šumsko logorovanje u selu Bijela u blizini Daruvara, dvodnevni izleti u šumu Topolje kraj Slakovca u Međimurju te u Koprivnicu, jednodnevni izleti u Čakovec, Milengrad, Ham Pokojec, Grebengrad i Medvednicu. Na tradicionalnoj akciji “Ulicama Varaždina” sudjelovalo je desetak izviđačkih udruga sjeverozapadne Hrvatske, a krajem godine organizirana je i tradicionalna aktivnost „Sv. Niko gradom luta“ na kojoj su darivani najmlađi članovi udruge.
Osim navedenih izleta i višednevnih aktivnosti članovi Odreda sudjelovali su na još nekoliko aktivnosti koje su organizirale druge izviđačke udruge ili Savez izviđača Hrvatske (Zborovanje Saveza izviđača Hrvatske u Osijeku, Betlehemsko svjetlo, JOTA, Susret brđana u Lepoglavi, Susret operativnih voditelja na Sljemenu i aktivnost „Krapini za rođendan“).
Odred izviđača „Sirius“ bio je i organizator regionalne Šumske škole za mlađe voditelje koja se održala kroz dva vikend seminara u Varaždinu i petodnevnim tečajem u sklopu šumskog logorovanja u Bijeloj. Na edukaciji su sudjelovali izviđači iz Lepoglave, Čakovca, Bjelovara, Koprivnice i Varaždina.
U listopadu, u suradnji s Hrvatskim šumama – šumarija Čakovec, organizirana je akcija pošumljavanja povodom dana kolektivne sadnje i podršci „Boranki“ te je tom prilikom u šumi kod Macinca posađeno 1600 stabljika hrasta.
Ekipe Odreda izviđača „Sirius“ sudjelovale su na više izviđačkih orijentacijskih natjecanja u sklopu izviđačke orijentacijske lige (KOT u Križu i JSI u Kutini) te na Državnoj izviđačkoj olimpijadi (DIO) u Osijeku.
Najveći uspjeh u 2019. godini ostvarila je ekipa srednjoškolskog uzrasta pod nazivom „Jazavci“ koja je na Državnom izviđačkom orijentacijskom natjecanju (DION) osvojila treće mjesto čime se u završnom kolu izviđačke orijentacijske lige ukupno plasirala na drugo mjesto.
Tijekom prošle godine Odred izviđača „Sirius“ je provodio nekoliko projekata od kojih su najveći „Eko-Scout – građanski odgoj kroz izviđačke metode i program“ i „Mladi volonter“ podržani od strane Grada Varaždina, „Eko-Scout – edukacija o zaštiti prirode“ podržan od strane grada Čakovca te „Izviđačka eko djela uče djecu što priroda bi htjela“ podržan od strane Varaždinske županije. Odred su podržavali i donatori od kojih su najveći Elkom Nord GmbH i Međimurska županija.
Tijekom Skupštine najmlađim članovima su uručena Priznanja za pridržavanje temeljnih principa skautizma tijekom 2019. godine dok su starijim članovima uručena priznanja Saveza izviđača Hrvatske za 10 godina (Marko Srpak i Ilija Srpak) i 20 godina (Miroslav Komes) stalnog i aktivnog rada u izviđačkoj organizaciji. Dvojici članova udruge, Tomislavu Mariću i Roku Rameši, za višegodišnji stalan i aktivan rad, dodijeljena su odredska odlikovanja „Srebrni znak Odreda.“
Svim prisutnima su putem kraćih filmova predstavljene protekle aktivnosti u 2019. godini te najveća aktivnost u 2019. godini, šumsko logorovanje u Bijeloj kraj Daruvara.
Nakon Skupštine je za sve sudionike organiziran prigodni domjenak.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3830076067017364&set=a.3830074630350841

SKUPŠTINA ODREDA

POZIV
NA SKUPŠTINU ODREDA IZVIĐAČA “SIRIUS”
U subotu, 15. veljače 2020., s početkom u 16:00 h,
u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu 7 u Varaždinu.

Poštovani članovi Družine i roditelji!

Iza nas je još jedna godina, a samim time i vrijeme za još jednu, 33. po redu u nizu Skupštinu Odreda, na kojoj osim izvještaja za prošlu, te usvajanja plana rada za tekuću godinu, novi poletarci i izviđači daju Obećanje poletaraca odnosno Zavjet izviđača.
Stoga, osim svih članova Družine, posebno pozivamo nove članove i njihove roditelje da uveličaju ovaj svečani čin i budu nam gosti na skupštini.

Prijevoz do Varaždina i natrag je organiziran autobusom koji kreće u 15:00 ispred III. OŠ u Čakovcu, a povratak je u 19:30. Prijevoz je za članove Odreda i njihove roditelje besplatan uz prethodnu prijavu. Prijevoz roditelja je moguć do pupunjenja autobusa.

Družine iz Varaždina (IVBUZ i Venera) se nalaze u 15:40 ispred II. OŠ Varaždin

Dnevni red:
1. Himna Republike Hrvatske i himna izviđača “Ja znam svoj cilj”
2. Davanje Zavjeta izviđača i Obećanja poletaraca
3. Čitanje i usvajanje izvještaja za 2019. godinu:
– programskog (načelnik Odreda)
– financijskog (blagajnica Odreda)
– materijalnog (ekonom Odreda)
4. Usvajanje Plana rada, plana odredskih aktivnosti i financijskog plana za 2020. godinu (načelnik Odreda)
5. Dodjela odlikovanja i priznanja
6. Informiranje članova o:
– nabavci uniformi (ekonom Odreda)
– prikupljanju članarine za 2020. god. (blagajnica Odreda)
– predstojećim aktivnostima u 2020. godini te odlasku na ljetno logorovanje (načelnik Odreda)
7. Razno

Na sjednicu se, osim članova Skupštine, pozivaju svi članovi Odreda i njihovi roditelji u svojstvu gostiju. Pravo glasa na sjednici imaju samo registrirani punoljetni članovi, a ostali članovi i gosti mogu davati svoje prijedloge.

U petak 31.01.2020. obilježavamo “Noć Muzeja”, povodom čega ogranizirano posjećujemo muzeje grada Varaždina.

Okupljanje za družine iz Varaždina (IVBUZ i Venera) je u 17:50 ispred II. OŠ Varaždin

Okupljanje za družinu Pozoj iz Čakovca je u 17h na željezničkom kolodvoru u Čakovcu, gdje se vraćamo u 20:32, a cijena troškova prijevoza vlakom iznosi 10kn.

 

Poziv sudionicima Zimovanja “Kalnik 2020”

Pozivaju se sudionici Zimovanja da se u petak, 03.01.2020. okupe:

  • 7:30 ispred III. OŠ Čakovec
  • 8:00 ispred V. OŠ Varaždin

Sa sobom treba ponijeti opremu prema popisu (nemojte zaboraviti zdravstvenu iskaznicu).

NAPOMENE:

  • Sudionici zimovanja moraju ponijeti samo doručak za prvi dan (najviše jedan sendvič), a sva ostala prehrana je osigurana.

  • Nemojte ponijeti previše stvari, a ono što nosite pokušajte staviti u ruksak, a ne u putnu torbu (ako nemate ruksak probajte ga od nekoga posuditi). Obavezno ponesite vreću za spavanje.

  • Povratak sa zimovanja je 06.01.2020. (ponedjeljak) oko 18h ispred V. OŠ Varaždin, odnosno 18:30 ispred III. OŠ Čakovec.

Sa sobom OBAVENO donijeti ispunjenu i potpisanu prijavu (Odobrenje za sudjelovanje na zimovanju), ukoliko već niste predali.

Ukoliko Vam fali neki od dokumenata, možete ih dohvatiti na linkovima u nastavku:

Poziv_za_zimovanje-ČK

Poziv_za_zimovanje-VŽ

Prijava za zimovanje

Popis osobne opreme za zimovanje

Krapini za rođendan

Odred izviđača „Hrvatsko Zagorje“ iz Krapine poziva nas na njihovu aktivnost „Krapini za rođendan“ koja će se održati u Krapini u subotu 7.12.2019. Subvencionirana cijena akcije za članove našeg Odreda je 60 kn. U cijenu je uključeno putovanje iznajmljenim autobusom od Čakovca odnosno Varaždina do Krapine i natrag, doručak, ručak te troškovi programa. S obzirom da moramo prijaviti točan broj sudionika najkasnije 29.11.2019. god. mole se svi zanteresirani izviđači i poletarci da do onda putem svojih roditelja participaciju u iznosu od 60 kn uplate na žiro račun našeg Odreda izviđača „SIRIUS“ broj HR3225030071100011644 uz naznaku „Participacija za Krapinu – ime i prezime člana“. Uplata će se evidentirati kao prijava za ovu aktivnost.

Aktivnost „Krapini za rođendan“ je zamišljena kao natjecanje i igra za izviđače i poletarce koji će sa svojim ekipama proći jednu kratku stazu po Krapini i obaviti zadatke koje su za nas pripremili organizatori. Uz poletarce na akciju kao pratnja idu i voditelji.

OKUPLJANJE:
07:00 ispred III. O.Š. Čakovec
07:30 ispred V. O.Š. Varaždin

POVRATAK:
18:30 ispred V. O.Š. Varaždin
19:00 ispred III. O.Š. Čakovec

OPREMA i OSTALE NAPOMENE: sudionici akcije obvezni su na izlet ponijeti izviđačku uniformu (tko ima), izviđačku maramu, zdravstvenu iskaznicu, izviđačku bilježnicu i pribor za pisanje, vodu ili sok te kabanicu ili kišobran u slučaju kiše.