Skupština 2020

U subotu 15. veljače 2020. godine održana je 33. godišnja Skupština Odreda izviđača „Sirius“. Skupštini su osim punoljetnih članova s pravom glasa kao gosti prisustvovali i svi ostali članovi udruge, pretežno djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Tom prigodom su svi novi članovi dali obećanje poletaraca odnosno izviđački zavjet čime su stekli pravo na nošenje izviđačke uniforme i marame te postali punopravni članovi izviđačke udruge te svjetskog skautskog pokreta.
U drugom dijelu Skupštine pročitano je programsko, financijsko i materijalno izvješće za 2019. godinu od čega je najbitnije za spomenuti organizacija četverodnevnog zimovanja na Kalniku, devetodnevno šumsko logorovanje u selu Bijela u blizini Daruvara, dvodnevni izleti u šumu Topolje kraj Slakovca u Međimurju te u Koprivnicu, jednodnevni izleti u Čakovec, Milengrad, Ham Pokojec, Grebengrad i Medvednicu. Na tradicionalnoj akciji “Ulicama Varaždina” sudjelovalo je desetak izviđačkih udruga sjeverozapadne Hrvatske, a krajem godine organizirana je i tradicionalna aktivnost „Sv. Niko gradom luta“ na kojoj su darivani najmlađi članovi udruge.
Osim navedenih izleta i višednevnih aktivnosti članovi Odreda sudjelovali su na još nekoliko aktivnosti koje su organizirale druge izviđačke udruge ili Savez izviđača Hrvatske (Zborovanje Saveza izviđača Hrvatske u Osijeku, Betlehemsko svjetlo, JOTA, Susret brđana u Lepoglavi, Susret operativnih voditelja na Sljemenu i aktivnost „Krapini za rođendan“).
Odred izviđača „Sirius“ bio je i organizator regionalne Šumske škole za mlađe voditelje koja se održala kroz dva vikend seminara u Varaždinu i petodnevnim tečajem u sklopu šumskog logorovanja u Bijeloj. Na edukaciji su sudjelovali izviđači iz Lepoglave, Čakovca, Bjelovara, Koprivnice i Varaždina.
U listopadu, u suradnji s Hrvatskim šumama – šumarija Čakovec, organizirana je akcija pošumljavanja povodom dana kolektivne sadnje i podršci „Boranki“ te je tom prilikom u šumi kod Macinca posađeno 1600 stabljika hrasta.
Ekipe Odreda izviđača „Sirius“ sudjelovale su na više izviđačkih orijentacijskih natjecanja u sklopu izviđačke orijentacijske lige (KOT u Križu i JSI u Kutini) te na Državnoj izviđačkoj olimpijadi (DIO) u Osijeku.
Najveći uspjeh u 2019. godini ostvarila je ekipa srednjoškolskog uzrasta pod nazivom „Jazavci“ koja je na Državnom izviđačkom orijentacijskom natjecanju (DION) osvojila treće mjesto čime se u završnom kolu izviđačke orijentacijske lige ukupno plasirala na drugo mjesto.
Tijekom prošle godine Odred izviđača „Sirius“ je provodio nekoliko projekata od kojih su najveći „Eko-Scout – građanski odgoj kroz izviđačke metode i program“ i „Mladi volonter“ podržani od strane Grada Varaždina, „Eko-Scout – edukacija o zaštiti prirode“ podržan od strane grada Čakovca te „Izviđačka eko djela uče djecu što priroda bi htjela“ podržan od strane Varaždinske županije. Odred su podržavali i donatori od kojih su najveći Elkom Nord GmbH i Međimurska županija.
Tijekom Skupštine najmlađim članovima su uručena Priznanja za pridržavanje temeljnih principa skautizma tijekom 2019. godine dok su starijim članovima uručena priznanja Saveza izviđača Hrvatske za 10 godina (Marko Srpak i Ilija Srpak) i 20 godina (Miroslav Komes) stalnog i aktivnog rada u izviđačkoj organizaciji. Dvojici članova udruge, Tomislavu Mariću i Roku Rameši, za višegodišnji stalan i aktivan rad, dodijeljena su odredska odlikovanja „Srebrni znak Odreda.“
Svim prisutnima su putem kraćih filmova predstavljene protekle aktivnosti u 2019. godini te najveća aktivnost u 2019. godini, šumsko logorovanje u Bijeloj kraj Daruvara.
Nakon Skupštine je za sve sudionike organiziran prigodni domjenak.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3830076067017364&set=a.3830074630350841

Bookmark the permalink.

Odgovori