Betlehemsko svjetlo

BetlehemskoVZ

Betlehemsko svjetlo

Betlehemsko svjetlo mira je program koji je započet u Austriji 1986. godine (potaknuti događajem u emisiji austrijske televizije “Lich uns Dunkei”, gje je na Božićnu večer jedna gledateljica kao zahvalu darovateljima poklonila svjetiljke umjesto poklona) i od tada je tradicija koja se proširila na više od 20 zemalja u Europi i Americi. Na prvu nedjelju dočašća, predstavnik austrijskih izviđača u spilji Krisotva rođenja u Betlehemu pali svjetlo, te ga austrijski izviđači nose u Beč. Odatle ga, nakon ceremonije, izviđači iz ostalih zemalja nose u svoje zemlje.

Hrvatski izviđači ga donose u zagrebačku katedralu, odakle se betlehemsko svjetlo mira širi po Hrvatskoj. Izviđači Odreda “Sirius” ga tradicionalno iz zagrebačke katedrale donose u varaždinsku katedralu uznesenja blažene djevice Marije.

U nedjelju, 13.12.2015. Odred izviđača “Sirius”, se zajedno sa izviđačima iz Ludbrega i Oreohovice okupio ispred Varaždinske katedrale uznesenja blažene djevice Marije te su zajedno predali betlehemsko svjetlo mira te pročitali prigodnu poruku.

Bookmark the permalink.

Odgovori