Logorovanje “Šoderica 2021.”

Nakon završetka školske godine članovi Odreda izviđača “Sirius” iz Varaždina i Čakovca nisu mirovali već su krenuli u novu ljetnu avanturu koja je na žalost zbog epidemiološke situacije prošle godine bila odgođena. Izviđačko logorovanje je ove godine, umjesto već tradicionalnog mjesta u blizini Daruvara, daleko od civilizacije, na livadama okruženim šumama, održano u kampu kraj jezera Šoderica u općini Legrad.

Aktivnost je održana u periodu od 10.7. do 17.7.2021. god., a sudjelovalo je četrdesetak članova Odreda izviđača „Sirius“, pretežno djece osnovnoškolskog uzrasta dok su kao voditelji pretežno sudjelovali srednjoškolci i studenti. Tijekom boravka svi sudionici imali su neka zaduženja, kao što su noćno dežuranje,  pomaganje u kuhinji i vođenje brige o čistoći i urednosti, a time su stjecali nova nezaboravna iskustva. U sklopu logorovanja bio je organiziran poludnevni izlet do jezera Jegeniš, a dijelom se hodalo uz obalu Drave koja se tim dijelom još naziva i „hrvatskom Amazonom“.

U organizaciji općine Legrad i njihovog načelnika jedan dan je jezerom Šoderica bila organizirana vožnja solarnim brodom.

Od ostalih aktivnosti u kojima su izviđači sudjelovali mora se spomenuti prolazak adventure parka i zip line-a, veslanje u neretvanskim lađama te profesionalna radionica iz prve pomoći i spašavanja u vodi od strane koprivničkog HGSS-a.

Svakim danom, provodio se izviđački program kroz simbolički okvir priče o gusarima i skrivenom blagu na Šoderici, priče napisane od strane izviđačkih voditelja. Članovi su svaki dan imali zadatke koje su morali izvršavati kako bi na samom kraju pronašli skriveno blago, a to je cijeli boravak činilo još zanimljivijim.

Sudionici su imali prilike polagati razne izviđačke vještine i vještarstva kao npr. izletnik, izviđački kurir, domaćin, plivač, mlađi kuhar, higijeničar-bolničar i dr.

Svladavani su osnovni izviđački sadržaji kao što su izrađivanje raznih patenata od drva i špage, signalizacija, čvorovi, osnove kuhanja u prirodi te prva pomoć. Organizirane su izviđačke igre i natjecanja, a u večernjem dijelu programa uz logorsku vatru se pjevalo, pričali vicevi, izvodili razni skečevi te igrale društvene igre. Više fotografija i detaljniji opis po danima mogu se vidjeti na društvenim mrežama udruge.

Odred izviđača „Sirius“ se zahvaljuje gradovima Varaždinu i Čakovcu koji su putem projekata financirali ovu aktivnost, općini Legrad koja je ustupila solarni brod, Crvenom križu Grada Čakovca na opremi, HGSS-u stanici Koprivnica na edukativnoj radionici, poduzeću ELKOM Nord GmbH, udruzi Argonauti Bjelovar te Lađari Hrvatsko Šumarsko Društvo te kampu AquaTerra na pomoći u realizaciji ovogodišnjeg izviđačkog logorovanja.

   

   

 

Izvješće s izleta u šumu Topolje

U subotu i nedjelju datuma 19.6. i 20.6.2021. godine na dvodnevnom izletu u šumu Topolje sudjelovalo je ukupno 30 članova Odreda.
Izlet je započeo skupljanjem izviđača iz Varaždina na željezničkom kolodvoru Varaždin odakle smo vlakom putovali do Čakovca. Od željezničkog kolodvora Čakovec pješačili smo do III. OŠ Čakovec gdje smo se sastali s izviđačima 3. družine „Pozoj“. Zajedno smo pješačili do šume Topolje, bilo je vruće i veoma sunčano no za jedan i pol sat stigli smo do šume gdje smo boravili.
Pri dolasku, malo smo se iznenadili zbog visoke trave no kratko smo se odmorili te zapalili vatru kako bi otjerali komarce, a uskoro smo i počeli dizati šatore. Ukupno smo digli 9 šatora, a za to vrijeme kada su se šatori dizali, članovi patrole „Dikobrazi“ kuhali su večeru, špagete milaneze. Nakon šatora slagali su se i novi kreveti koje smo sada i prvi put koristili. Večera je bila i više nego odlična što su članovi potvrdili usmeno, ali i dolaskom po repete.
Nakon večere uz vatru se nastavilo druženje i pečenje sljezovih kolačića, a planinka Jelena položila je vještarstvo „Zvjezdoznanac“ na praktičan način gdje je pred članovima koji imaju to vještarstvo, ali i pred ostalim članovima pokazivala određene zvijezde i nebeske planete, zviježđa te odgovarala i na neka teoretska pitanja.
Kada je bilo vrijeme spavanja, članovi su se uputili u svoje šatore.
Stariji izviđači još su kratko ostali budni te razgovarali o tome kako je dan prošao, što nas očekuje sutradan, o logorovanju, a tokom razgovora istraživači Marko i Bruno sjetili su se na mesne jegere te ih odlučili ispeći na žaru i pojesti. Ideja se dopala i planinkama Anji i Jeleni pa su i one probale peči te su bile oduševljene bogatstvom okusa pečenih jegera u šumi.
Sutradan, nakon buđenja, članovi su obavili jutarnju higijenu i doručak, a nakon toga otišli smo na jednosatnu šetnju u blizini po šumi koju je vodila Nives. Kada smo se vratili, teren se čistio, a pripremale su se i grane i žar za roštilj. Dok smo čekali da brđani dođu, pospremale su se osobne stvari i kreveti. U međuvremenu, stigli su i brđani koji su dovezli vode i meso te su se Roko i Marjan bacili na posao pečenjem roštilja.
Kada se roštilj pekao usput smo pospremili i šatore. Roštilj je bio, prema riječima članova, za svaku pohvalu. Kada smo se najeli, pospremili i počistili teren, održali smo svečanu prisegu za nove poletarce i izviđače te podjelu ostvarenih vještina i vještarstva, ali i letova i listova. Nakon toga, napunili smo boce vodom i krenuli na put prema Čakovcu, a pješačenje je trajalo sat i pol, bilo je jako vruće. Izlet se svim članovima jako dopao, a bio je i dobra uvertira za logorovanje.

IZVIĐAČKO LOGOROVANJE – „Šoderica 2021“

Poštovani članovi i roditelji,

 

s obzirom na bolje epidemiološke uvjete i blaže protuepidemijske mjere, Uprava Odreda izviđača “Sirius” donijela je odluku o organiziranju izviđačke ljetne aktivnost za svoje članove “Logorovanje – Šoderica 2021”.  Logorovanje će se održati u registriranom kampu kraj jezera Šoderica u Koprivničko-križevačkoj županiji (mjesto Legrad) od 10.07.-17.07.2021. godine (osam dana) s polaskom dana 10.07.2021. iz Varaždina i Čakovca u jutarnjim satima. Predviđa se sudjelovanje oko tridesetak sudionika.

Smještaj će biti organiziran u šatorima s krevetima ili madracima (1 do 2 sudionika po šatoru), uz čvrste objekte kampa sa sanitarnim čvorovima i tuševima te vodu iz vodovoda. Na logorovanju će kuhati profesionalni kuhar ili će se prehrana organizirati preko Podravke. Na logorovanju će biti provedene epidemiološke mjere prema preporukama HZJZ.

Sudionička participacija logorovanja iznosi 700 kn za članove Odreda izviđača “Sirius” redovno registrirane za 2021. godinu. Braći i sestrama, članovima našeg Odreda, odobravamo popust od 100 kn po sudioniku. U cijenu je uključen smještaj u šatorima u kampu, 5 obroka dnevno (doručak, užina, ručak, užina, večera), majica i/ili kapa sa logom odreda, prijevoz iznajmljenim autobusom od Varaždina i Čakovca do Šoderice i natrag  te cjelokupan program (program letova i listova, radionice, igre, kupanje na jezeru, izviđački program na vodi, natjecanja, …).

Sudioničku participaciju moguće je platiti u cijelosti ili u tri obroka od kojih bi prvi u iznosu od 300 kn kao prijavu i rezervaciju mjesta trebalo uplatiti najkasnije do 25.06.2021. na žiro račun Odreda izviđača „SIRIUS“,

IBAN: HR32 2503 0071 1000 1164 4 uz naznaku „Ime i prezime člana – za logorovanje“. Preostala dva obroka u iznosima od po 200 kn mogu se platititi prema slijedećoj dinamici ili u cijelosti: 200 kn do 9.7.2021. te 200 kn do 13.8.2021. godine.

Uz uplatu prve rate odnosno obroka u cijelosti molimo Vas da na e-mail adresu logorovanje@oi-sirius.hr pošaljete i scan popunjene prijavnice koju ste dobili kao prilog ovom pozivu.

Ukoliko postoji problem zbog kratkog roka plaćanja, molimo Vas da se obratite Starješini logorovanja (Roko Rameša) na tel: 098 /983 0382.

UPRAVA ODREDA

Poziv VŽ

Poziv ČK

Popis osobne opreme

Prijava za logorovanje

Poziv na izlet Plitvička Jezera

Odred izviđača „Sirius“ u subotu 24.04.2021. organizira jednodnevni izlet u NP „Plitvička Jezera“.

Okupljanje je u subotu 24.04.2021.:
Čakovec – III. Osnovna škola u 7:45 sati
Varaždin – parking kod Graberja (groblja) u 8:00 sati

Povratak je u subotu 24.04.2021.:
Varaždin – parking kod Graberja (groblja) oko 20,00 sati
Čakovec – III. Osnovna škola oko 20,20 sati

Sa sobom treba obavezno ponijeti slijedeću osobnu opremu: voda, sendviči (ili neka druga hrana za taj dan), prikladna topla i slojevita odjeća i obuća, kabanica, izviđačka marama i uniforma (tko ima) te maska za lice jer nam je potrebna za putovanje autobusom.

Sudionička participacija za izlet je 100 kn za članove Odreda izviđača „SIRIUS“ dok je za eventualne goste, braću i sestre i dr. cijena 140 kn. U cijenu je uračunat put iznajmljenim autobusom i karta za nacionalni park. Razliku do pune cijene autobusa pokriva naš Odred preko prijavljenih projekata.

Sudioničku participaciju trebalo bi uplatiti najkasnije do 20.04.2021. na žiro račun Odreda izviđača „SIRIUS“, IBAN: HR32 2503 0071 1000 1164 4 uz naznaku „Ime i prezime – za Plitvička Jezera“. U slučaju eventualnog otkazivanja izleta sudionička participacija se vraća.

Promjenjeni poziv na izlet na Ham-Pokojec

S obzirom na dosta hladno vrijeme u subotu 20.03.2021. te jako loše povratne linije vlakom iz Podruta, mijenjamo putovanje na izlet s vlaka na autobus, a samim time i mjesta okupljanja, vremena polaska i povratka te cijenu za čakovčance.

 

Odred izviđača „Sirius“ u subotu 20.03.2021. organizira jednodnevni izlet na Ham Pokojec. Na izletu će se obrađivati redovan izviđački program listova za izviđače te program letova za poletarce (putni znakovi, čvorovi, signalizacija, izrada zaklona od šatorskih krila, razne igre, …)

 

Okupljanje je u subotu 20.03.2021.:

  • Čakovec – III. Osnovna škola u 8:15 sati
  • Varaždin – parking kod Graberja (groblja) u 8:30 sati

 

Povratak je u subotu 20.03.2021.:

  • Varaždin – parking kod Graberja (groblja) oko 17,00 sati
  • Čakovec – III. Osnovna škola oko 17,30 sati

(vrijeme povratka će biti i prije ako nam bude prehladno 🙂

 

 

Sa sobom treba obavezno ponijeti slijedeću osobnu opremu: voda, sendviči (ili neka druga hrana za taj dan), špaga (tko ima), prikladna topla i slojevita odjeća i obuća, izviđačka marama i uniforma (tko ima). Cijena izleta je 40 kn za izviđače iz Čakovca te 40 kn za izviđače iz Varaždina, a u nju je uračunat put iznajmljenim autobusom do Podruta (odakle pješačimo do Ham Pokojca) i nazad, te trošak programa. Participacija za izlet se plaća voditelju na jednom od slijedećih sastanaka. Ako je netko već uplatio 45 kn, razlika od 5 kn će mu biti vraćena.

 

Uz izviđački pozdrav,

 

 

Vođa izleta

 Jan Pavić

Poziv na izlet na Ham-Pokojec

Odred izviđača „Sirius“ u subotu 20.03.2021. organizira jednodnevni izlet na Ham Pokojec. Na izletu će se obrađivati redovan izviđački program listova za izviđače te program letova za poletarce (putni znakovi, čvorovi, signalizacija, izrada zaklona od šatorskih krila, razne igre, …)

 

Okupljanje je u subotu 20.03.2021.:

  • Željeznički kolodvor Čakovec u 6:00
  • Željeznički kolodvor Varaždin u 6:30

(Vlak kreće kasnije, no moramo kupiti karte)

 

Povratak je u subotu 20.03.2021.:

  • Željeznički kolodvor Varaždin u 18:07
  • Željeznički kolodvor Čakovec u 19:27

 

Sa sobom treba obavezno ponijeti slijedeću osobnu opremu: voda, sendviči (ili neka druga hrana za taj dan), špaga (tko ima), prikladna odjeća i obuća, izviđačka marama.

Cijena izleta je 45 kn za izviđače iz Čakovca te 40 kn za izviđače iz Varaždina, a u nju je uračunata karta za vlak do Podruta (odakle pješačimo do Ham Pokojca) i nazad, te trošak programa. Participacija za izlet se plaća voditelju na jednom od slijedećih sastanaka. Rok za prijave za izlet je petak, 12. ožujka 2021., javite se svom voditelju.

 

 

Vođa izleta

Jan Pavić

Izvješće sa akcije “Ulicama Varaždina 2020”

U subotu 17.10.2020. god., u organizaciji Odreda izviđača “Sirius”, po dvadeset i treći puta uspješno je organizirana tradicionalna akcija “Ulicama Varaždina”.

U Varaždinu su se po relativno hladnom i djelomično oblačnom vremenu i ove godine okupili izviđači, pretežno učenici osnovnih i srednjih škola sjeverne i sjeverozapadna Hrvatske. Na akciji je, uz pojačane epidemiološke mjere, sudjelovalo oko 115 izviđača iz šest izviđačkih udruga iz Zagreba, Koprivnice, Karlovca, Varaždina i Čakovca.  Kraće otvaranje akcije odvijalo se na igralištu iza prostorija udruge u Graberju.

Osnovni cilj akcije je bio upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu. Također, kao jedan od ciljeva akcije je bila promocija Grad Varaždina kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske.

U sklopu prijekta Mladi volonter – budućnost volontiranja“ sufinanciranog od strane grada Varaždina akcija „Ulicama Varaždina“ okupila je petnaestak mladih volontera koji su sudjelovali u pripremi i provedbi ove aktivnosti za djecu.

Sedam ekipa izviđača i četiri ekipe poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igre „Razvrstavanje otpada“, „Germanikus“ i „Dešifriranje skirevnog pisma“ te brzinski prolaz dijela staze). Starije ekipe su morale proći ukupno deset, a mlađe devet kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali na otvorenom na terasi restorana Studentskog centra.

Akcija „Ulicama Varaždina“ je dijelom natjecateljskog karaktera pa su poznati i pobjednici u starijoj kategoriji. Tako su prvo i drugi mjesto mjesto osvojile ekipe Odreda izviđača „N.B. Đebo“ iz Zagreba dok je treće mjesto osvojila ekipa Odreda izviđača „Vladimir Nazor“ iz Karlovca.

Organiziranje akcije potpomogli su Grad Varaždin putem sufinanciranja projekta “Mladi volonter – budućnost volontiranja“, poduzeće ELKOM Nord GmbH te varaždinsko poduzeće Mobilisis d.o.o. koje je za potrebe akcije ustupilo uređaj za beskontaktno mjerenje temperature.

Upisi za izviđače u Čakovcu

Čakoveča družina “Pozoj” Odreda izviđača SIRIUS upisuje nove članove, te Vas poziva na dane “otvorenih šatora” u subotu, 26.09.2020. od 9-11h na igralište iza III. OŠ Čakovec, gdje će zainteresiranima biti demonstriran izviđački program i aktivnosti.
Odred izviđača SIRIUS djeluje kroz tri družine, od čega su dvije u Varaždinu a treća, Pozoj iz Čakovca ove godine bilježi 5 godina uspješnog djelovanja.
Iza nas su mnogi sastanci, jednodnevni i višednevni izleti, zimovanja i logorovanja u kojima su generacije izviđača kroz igru ali i ozbiljne zadatke, provodeći noći u šatorima šumskog logora ili pod vedrim nebom, savladavali izviđački program te stasali u ozbiljne i sposobne ljude, a neki od njih preuzeli su vodeće uloge u Družini i Odredu.
Pridruži nam se i ti! Budi dio beskrajne priče i avantura koje ćeš pamtiti cijeli život, te steći doživotna prijateljstva diljem Hrvatske i šire.

Više informacija u vezi upisa možete dobiti od Starješine družine (Roko):
– tel: 098 / 983 03 82
– mail: roko.ramesa@gmail.com

te WEB i Facebook stranicama Odreda izviđača Sirius:
– http://oi-sirius.hr/
– https://www.facebook.com/Odred-Izvi%C4%91a%C4%8Da-Sirius-Vara%C5%BEdin-129837833707891

Odgoda logorovanja “Stančevac 2020”

Poštovani roditelji i članovi prijavljeni za sudjelovanje na logorovanju,

Obavještavamo Vas da je jučer navečer na izvanrednoj sjednici Uprave Odreda donesena odluka o odgađanju održavanja ovogodišnjeg logorovanja “Stančevac 2020”. Odluka je donesena teška srca i uz puno iznošenja argumenata, međutim, vjerujemo da smo donijeli ispravnu odluku na dobrobit naših članova.

Što se promijenilo od dana donošenja odluke o održavanju logorovanja?
U trenucima kada je naša Uprava Odreda donijela odluku da će se logorovanje ove godine ipak održati, epidemiološki uvjeti vezani uz koronavirus bili su desetak dana iznimno dobri i nije bilo razloga ne vjerovati da će tako ostati barem do jeseni kako su mediji i epidemiolozi najavljivali. U međuvremenu svjedočimo enormnom porastu zaraženih od 50-90 osoba svaki dan. Za izviđačku organizaciju kao što je naša to samo po sebi ne predstavlja veći problem, budući da se pridržavamo osnovnih higijenskih i epidemioloških mjera, međutim u kombinaciji sa najavljenom vrlo lošom meteorološkom prognozom za idući tjedan, počevši već od prvog vikenda, natjerala nas je na redefiniranje provođenja programa i života u šumskom okruženju.

Kao izviđači, izuzetno smo prilagodljivi i uvijek spremni i na kišu tijekom dijela pa i cijelog logorovanja. Takav problem bi riješili velikim šatorom od Crvenog križa koji u sebi ima stolove i klupe ili najmom društvenog doma u obližnjem selu u slučaju poplava. Ove godine to na žalost neće biti moguće zbog nemogućnosti poštivanja epidemioloških mjera. U šatoru se tijekom boravka većeg broja ljudi u njemu, a kada je on zbog kiše zatvoren, kondenzira vodena para na krovu šatora koja onda, ako se šator ne provjetrava, može padati natrag na one koji borave u šatoru. Najam malog doma, u koji jedva stanemo, ne dolazi u obzir, a vjerojatno nam ga niti općina ove godine zbog izbora i/ili epidemioloških razloga ne bi ustupila. Dosta djece koja idu u 8. razred (njih 4-5) morat će idući tjedan u Varaždin i Čakovec na podjelu svjedodžbi i sl. Neki brđani morat će na dan dva na posao i tu opet imamo jedan sigurnosni problem što se tiče virusa i tako redom. Također, prema dodatnim preporukama i uputama HZJZ navedeno je da se višednevne aktivnosti odgode do pozitivnog razvoja situacije sa pandemijom.

Koje su alternative?
Postoje tri alternative. Prva je održavanje kraćeg četverodnevnog bivka u kolovozu na lokaciji pogodnoj prema epidemioloških uvjetima. Druga je održavanje cijelog logorovanja u vremenskom periodu od 22.8.-30.08.2020. ili malo kraće. Treća alternativa je da ove godine odustanemo od organiziranja višednevne aktivnosti na otvorenom.

Što je s povratom uplata?
Svim roditeljima koji su uplatili dio ili cijeli iznos za logorovanje novac će biti vraćen tijekom ovog i idućeg tjedna.
Što je s nastalim troškovima organizacije?

Sve troškove organizacije ovogodišnjeg logorovanja snosit će Odred. Do sada su nastali troškovi vezani uz kupovinu dodatne kamperske opreme (kreveti), a moguće je da ćemo morati platiti naručenu hranu i prijevoz autobusom. Naravno sve što smo kupili ili naručili usluge moći ćemo koristiti u nekom budućem razdoblju.
Nadamo se da Vam je naša odluka razumljiva i realna te Vas sve skupa molimo za razumijevanje.

Uz izviđači pozdrav do neke buduće aktivnosti,

Uprava odreda

Logorovanje 2020- anketa

Poštovani roditelji!
Odred izviđača Sirius svake godine tradicionalno organizira ljetno izviđačko logorovanje, koja je zapravo kruna naših godišnjih aktivnosti i sa kojeg svake godine nosimo lijepe uspomene na devet dana zajedničkog života na otvorenom, usred šume, ispunjenog zabavnim ali obrazovnim programom, spavanjem pod šatorom i sl.
Ova je godina specifična zbog epidemije zbog koje smo bili prisiljeni prekinuti sve aktivnosti, a organizacija logorovanja, pa tako i skupljanje prijava, zbog neizvjesnosti situacije je bila neizvediva.
Povoljna epidemiološka situacija nam daje okvir u kojem možemo djelovati i organizirati logorovanje, međutim jako bitan i hitan nam je broj zainteresiranih sudionika, kao osnova za ikakvo daljnje planiranje i organizaciju.
Stoga Vas molim da ispunite anketu na ispod navedenom linku – u što kraćem roku.
Hvala!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdqLZcxAZ602iMwJs3WDtVZ253YjBZetdq_6dFHgOQjxtcZQg/viewform