Ulicama Varaždina 2015

Pozoji

Zbor

U subotu 18.10.2015. god., u organizaciji Odreda izviđača “SIRIUS” iz Varaždina, po osamnaesti puta uspješno je organizirana tradicionalna akcija “Ulicama Varaždina”.

U Varaždinu su se, unatoč oblačnom i kišnom vremenu, i ove godine okupili izviđači, pretežno učenici osnovnih i srednjih škola. Na akciji je sudjelovalo oko 280 izviđača iz trinaest izviđačkih udruga iz Krapine, Lepoglave, Zagreba, Koprivnice, Ivanić Grada, Sedlarice, Samobora, Čakovca i Varaždina. Otvaranje i zatvaranje akcije odvijalo se na prostorima V. Osnovne škole u Varaždinu.

Na otvaranju akcije bili su prisutni potpredsjednici Saveza izviđača Hrvatske, gđica Mirela Varović i g. Bojko Kukić, glavna načelnica Saveza gđica Helen-Marie Kerovec te član Izvršnog odbora g. Boris Vujnović. Ispred Saveza izviđača Hrvatske akciju je otvorila gđica Mirela Varović.

Osnovni cilj akcije je bio upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu. Također, kao jedan od ciljeva akcije je bila promocija Grad Varaždina kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. Posebnost ovogodišnje akcije da su se u sklopu akcije „Ulicama Varaždina“ održala još dvije izviđačke akcije, „Jesenske igre poletaraca regija Sjever i Centar“ te međunarodna akcija JOTA (Jamboree On The Air).

Petnaest ekipa izviđača i jedanaest ekipa poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada sa ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igra „Indijanski ples“, igra „Tragovi životinja“, igra „Razvrstavanje otpada“, gađanje lukom i strijelom, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke). Starije ekipe su morale proći ukupno trinaest, a mlađe deset kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu.

Aktivno su sudjelovali i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu sa sedam kontrolnih točaka. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali u restoranu Studentskog centra nakon čega su imali priliku posjetiti Muzej hrvatskog vatrogastva te sudjelovati u akciji JOTA.

Kao i prošle godine, u suradnji sa Radio klubom Međimurje, odvijala se međunarodna radioamaterska izviđačka aktivnost JOTA (Jamboree On The Air). Uspostavljen je kontakt sa izviđačima iz Nizozemske, Engleske, Švedske, Bugarske, Brazila, Španjolska i Finske.

Akcija „Ulicama Varaždina“ je natjecateljskog karaktera pa su poznati i pobjednici. Tako je prvo mjesto osvojila ekipa Odreda izviđača „Kamengrad“ iz Koprivnice, drugo mjesto ekipa Odreda izviđača „Bilogorci“ iz Sedlarice te treće mjesto ekipa Odreda izviđača „Kamengrad“ iz Koprivnice.

Organiziranje akcije potpomogli su Savez izviđača Hrvatske, Grad Varaždin, V. Osnovna škola Varaždin te Muzej hrvatskog vatrogastva.

Pogledaj galeriju

Bookmark the permalink.

Odgovori