Zimovanje 2014

Na livadi

Kao i proteklih godina varaždinski izviđači tradicionalno su započeli godinu odlaskom na zimovanje pa je ove godine dvadeset članova udruge Odred izviđača „SIRIUS“ iz Varaždina, zajedno sa šest članova Odreda izviđača „Siniša Pavković“ iz Križa, sudjelovalo na zimovanju u planinarskom domu Kalnik. Osim navedenih udruga u istom terminu na zimovanju je bilo i devet izviđača iz Zagreba, a tijekom vikenda posjetilo nas je i desetak roditelja i članova. Zimovanje je trajalo četiri dana u vremenskom periodu od 4. do 7. siječnja 2014. godine.
Najmlađi sudionici zimovanja bili su učenici drugih do osmih razreda II. i V. Osnovne škole iz Varaždina te nekoliko učenika sa ostalih varaždinskih i čakovečkih osnovnih i srednjih škola.
Planinarski dom Kalnik smješten je na gori Kalnik na 480 metara nadmorske visine. U blizini planinarskog doma nalaze se zidine Starog grada Kalnik koje se prvi puta spominju početkom 13. stoljeća kada iz posjeda kralja Andrije II. prelaze hrvatskom banu Dinku Očiću. Ostale znamenitosti Kalnika su poučna staza otvorena 1996. godine, stijene “sedam zubi” te novopostavljeni smjerokaz u blizini vrha Kalnika.
Budući je tijekom cijelog zimovanja prevladavalo toplo i djelomično sunčano vrijeme, program zimovanja prilagođen je skoro proljetnim uvjetima pa su izviđači imali priliku učiti nove vještine putem raznih radionica (topografska radionica, Robinson, …), patrolnih i jatnih sastanaka te aktivnostima na otvorenom (podizanje šatora i zaklona od šatorskih krila, učenje o životu u prirodi, sportske izviđačke igre i dr.). Kroz provođenje raznovrsnog programa i polaganje vještina poletaraca (Robinson i Domaćin) i izviđačkih vještarstava (Domaćin i Topograf) izviđači su stekli nova korisna znanja.
Organizirano je propješačena poučna staza, a dio izviđačkih voditelja, u sklopu priprema za nadolazeća izviđačka orijentacijska natjecanja, prošli su zahtjevan put prelazeći tzv. “sedam zubi” koje čine stijene koje se pružaju od planinarskog doma prema vrhu Kalnika.
U kasnim popodnevnim satima organizirane su radionice na kojima su se izviđači mogli upoznati sa osnovama topografije (crtanje krokija i skice pod kutem) te raznim likovnim tehnikama (rad sa glinamolom, crtanje, kolaž, …).
Na kraju zimovanja sudionicima su podijeljene prigodne diplome za osvojena mjesta u natjecanjima i ostalim aktivnostima zimovanja.

Pogledaj galeriju
Bookmark the permalink.

Comments are closed.