Lipsus 2013

Varaždinski izviđači ponovili su veliki uspjeh na 15. izviđačkom orijentacijskom natjecanju za starije izviđače pod nazivom „Lipsus 2013“ održanom od 25.-27.10.2013. god. u okolici Kostrene.
U ukupnom poretku od devet ekipa iz Hrvatske te jedne iz Bosne i Hercegovine, ekipa „Atomski mrav“ sastavljena od članova Odreda izviđača “SIRIUS” iz Varaždina te članova odreda izviđača „Siniša Pavković“ iz Križa, drugu godinu za redom osvojila je 1. mjesto.
Natjecateljski dio održavao se od subote do nedjelje. Prva disciplina s kojom je krenulo natjecanje je disciplina signalizacije mornaričkim zastavicama u kojoj je varaždinsko-kriška ekipa bila najbolja. Nakon ove discipline uslijedio je start na kojem su sve ekipe dobile topografske zadatke koje su morale riješiti na karti kako bi odredile kontrolne točke. Nakon toga su ekipe krenule na stazu koja se sastojala od šest kontrolnih točaka i cilja. Staza je bila dugačka oko 12 do 15 km, a pružala se djelomično uz more pa po teško prohodnom krševitom terenu iznad Bakra. Ekipe su prosječno na stazi bile oko 9 sati.
Neki od zadataka koji su rješavani na stazi su topografski radovi profil terena, skica terena, kroki terena, skica hoda po azimutima te skica dijela puta. Uz sve to trebalo je izraditi herbarij i voditi dnevnik puta. Postojao je i brzinski dio staze na kojem je trebalo u što kraćem vremenu preći put između dvije kontrolne točke. Na večer je uslijedilo natjecanje u gađanju ručno napravljenim lukom i strijelom te natjecanje u slanju poruke zviždaljkom uz korištenje morseovih znakova.
U nedjelju su se održale discipline brzinskog vezanja čvorova i hod po azimutu nakon čega je uslijedilo proglašenje pobjednika i zatvaranje akcije. Ekipama se obratio zamjenik načelnika Kostrene, a organizatori su uručili nagrade i pehare pobjednicima. Iduće godine ekipa će pokušati i po treći puta osvojiti ovo natjecanje, s čime će steći pravo na trajno zadržavanje prijelaznog pehara.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.