Posjet dvorcima…

Ispred dvorca u Trakošćanu…

Nedjelja, 02.prosinca 2012…Četrdesetak članova odreda izviđača „SIRIUS“ iz Varaždina ovu je hladnu kišovito-snježnu nedjelju provelo sasvim neuobičajeno. Iako se za izviđače uobičajeno misli da samo odlaze u planine ili na logorovanja gdje podižu šatore, ovaj je izlet bio potpuno drugačiji. Upoznavanje sa kulturnom baštinom naše zemlje samo je dio programa koji se svladava, a naučiti nešto na terenu je najbolje. Tako su varaždinski izviđači u jednom danu obišli dva važna grada sjeverozapadne Hrvatske – Lepoglavu i Krapinu te razgledali dvorce Trakošćan i Veliki Tabor. Na putu do Lepoglave, prvog sveučilišnog grada u kojem su pavlini mogli dodjeljivati doktorsku titulu iz područja teologije i filozofije, mlađi su članovi mogli saznati nešto o povijesti samostana i kaznionice te nezaobilazne tradicije-čipkarstva.
Nakon Lepoglave razgledali su dvorac Trakošćan, jedan od najljepših i najočuvanijih dvoraca u Hrvatskoj, a koji se od 13. stoljeća pa nadalje stalno mijenjao u skladu s potrebama. Loza Draškovićevih 350 godina gospodarila je ovim prostorom te se u dvorcu i danas osjeća duh i tradicija njihova vremena.
Potom su krenuli put Krapine u kojoj ih je u crkvi svetog Nikole dočekala vjeroučiteljica koja im je ispričala o povijesti same crkve u kojoj, kako žitelji Krapine običavaju reći, započinje i završava život svakog mještana. Na brdu nedaleko same Krapine nalazi se i kapela Majke Jeruzalemske koju svake godine pohodi velik broj hodočasnika ne bi li se poklonili pred čudotvornim Marijinim kipom.
U dvorcu Veliki Tabor dočekala ih je gospođa-vodič koja je ispričavši legendu o tragičnoj ljubavi Veronike Desinićke i Fridrika, sina grofa Hermana II Celjskog, ostavila sve izviđače, i one male i starije, bez daha.
Na obiteljskom imanju u Desiniću, mjestu gdje se slavni par navodno skrivao od njegova oca, u „Grešnoj gorici“ svi su se dobro naobjedovali, a ostalo je još i vremena za pogledati srne, pauna i zečeve u malom zološkom vrtu ovog gospodarstva. Nakon kasnog ručka svi su se sretno i zadovoljno vratili svojim kućama.

Nina Plantak

Bookmark the permalink.

Comments are closed.