Logorovanje “Šoderica 2021.”

Nakon završetka školske godine članovi Odreda izviđača “Sirius” iz Varaždina i Čakovca nisu mirovali već su krenuli u novu ljetnu avanturu koja je na žalost zbog epidemiološke situacije prošle godine bila odgođena. Izviđačko logorovanje je ove godine, umjesto već tradicionalnog mjesta u blizini Daruvara, daleko od civilizacije, na livadama okruženim šumama, održano u kampu kraj jezera Šoderica u općini Legrad.

Aktivnost je održana u periodu od 10.7. do 17.7.2021. god., a sudjelovalo je četrdesetak članova Odreda izviđača „Sirius“, pretežno djece osnovnoškolskog uzrasta dok su kao voditelji pretežno sudjelovali srednjoškolci i studenti. Tijekom boravka svi sudionici imali su neka zaduženja, kao što su noćno dežuranje,  pomaganje u kuhinji i vođenje brige o čistoći i urednosti, a time su stjecali nova nezaboravna iskustva. U sklopu logorovanja bio je organiziran poludnevni izlet do jezera Jegeniš, a dijelom se hodalo uz obalu Drave koja se tim dijelom još naziva i „hrvatskom Amazonom“.

U organizaciji općine Legrad i njihovog načelnika jedan dan je jezerom Šoderica bila organizirana vožnja solarnim brodom.

Od ostalih aktivnosti u kojima su izviđači sudjelovali mora se spomenuti prolazak adventure parka i zip line-a, veslanje u neretvanskim lađama te profesionalna radionica iz prve pomoći i spašavanja u vodi od strane koprivničkog HGSS-a.

Svakim danom, provodio se izviđački program kroz simbolički okvir priče o gusarima i skrivenom blagu na Šoderici, priče napisane od strane izviđačkih voditelja. Članovi su svaki dan imali zadatke koje su morali izvršavati kako bi na samom kraju pronašli skriveno blago, a to je cijeli boravak činilo još zanimljivijim.

Sudionici su imali prilike polagati razne izviđačke vještine i vještarstva kao npr. izletnik, izviđački kurir, domaćin, plivač, mlađi kuhar, higijeničar-bolničar i dr.

Svladavani su osnovni izviđački sadržaji kao što su izrađivanje raznih patenata od drva i špage, signalizacija, čvorovi, osnove kuhanja u prirodi te prva pomoć. Organizirane su izviđačke igre i natjecanja, a u večernjem dijelu programa uz logorsku vatru se pjevalo, pričali vicevi, izvodili razni skečevi te igrale društvene igre. Više fotografija i detaljniji opis po danima mogu se vidjeti na društvenim mrežama udruge.

Odred izviđača „Sirius“ se zahvaljuje gradovima Varaždinu i Čakovcu koji su putem projekata financirali ovu aktivnost, općini Legrad koja je ustupila solarni brod, Crvenom križu Grada Čakovca na opremi, HGSS-u stanici Koprivnica na edukativnoj radionici, poduzeću ELKOM Nord GmbH, udruzi Argonauti Bjelovar te Lađari Hrvatsko Šumarsko Društvo te kampu AquaTerra na pomoći u realizaciji ovogodišnjeg izviđačkog logorovanja.

   

   

 

Bookmark the permalink.

Odgovori