Ulicama Varaždina 2016

Ulicama Varaždina

Ulicama Varaždina

U subotu 22.10.2016. god., u organizaciji Odreda izviđača “SIRIUS” iz Varaždina, po devetnaesti puta uspješno je organizirana tradicionalna akcija “Ulicama Varaždina”.
U Varaždinu su se po hladnom ali sunčanom vremenu i ove godine okupili izviđači, pretežno učenici osnovnih i srednjih škola. Na akciji je sudjelovalo preko 300 izviđača iz trinaest izviđačkih udruga iz Lepoglave, Krapine, Zagreba, Koprivnice, Ivanić Grada, Križevaca, Karlovca, Samobora, Kutine, Đurđevca, Čakovca, Orehovice i Varaždina. Otvaranje i zatvaranje akcije odvijalo se na prostorima V. Osnovne škole u Varaždinu.
Akciju je svečano otvorio zamjenik župana Varaždinske županije, g. Alen Kišić. Otvaranju je prisustvovao i ravnatelj 5. osnovne škole, g. Mario Šipek.
Osnovni cilj akcije je bio upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu. Također, kao jedan od ciljeva akcije je bila promocija Grad Varaždina kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. Posebnost ovogodišnje akcije da su se u sklopu akcije „Ulicama Varaždina“ održala i akcija Saveza izviđača Hrvatske „Jesenske igre poletaraca regije Sjever“.
Petnaest ekipa izviđača i jedanaest ekipa poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igra „Brza riža“, igra „Alka“, igra „Prepoznavanje biljaka“, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke). Starije ekipe su morale proći ukupno dvanaest, a mlađe jedanaest kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu. Prije samog prolaska staze svi sudionici su imali priliku obići Entomološki odjel gradskog muzeja te se upoznati s radom i djelom g. Franje Košćeca, jednim od osnivača i voditelja izviđača (skauta) u Varaždinu, koji su od 1914. godine djelovali na varaždinskoj Gimnaziji.
Aktivno su sudjelovali i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu sa sedam kontrolnih točaka. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali u restoranu „Raj“.
Akcija „Ulicama Varaždina“ je natjecateljskog karaktera pa su poznati i pobjednici u starijoj kategoriji. Tako je prvo mjesto osvojila ekipa Odreda izviđača „Vladimir Nazor“ iz Karlovca, drugo mjesto ekipa Odreda izviđača „Bijeli Javor“ iz Koprivnice te treće mjesto ekipa Odreda izviđača „Savski Gaj“ iz Zagreba.
Organiziranje akcije potpomogli su Savez izviđača Hrvatske, Varaždinska županija, te V. Osnovna škola Varaždin.

Pogledaj galeriju
Bookmark the permalink.

Odgovori